Inkakrona

Från Wikipedia
Inkakrona
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningIngefärsordningen
Zingiberales
FamiljStrimbladsväxter
Marantaceae
SläkteKalatea
Calathea
ArtInkakrona
C. crocata
Vetenskapligt namn
§ Calathea crocata
AuktorE.Morren & Joriss.

Inkakrona (Calathea crocata) är en växt inom släktet kalatea och familjen strimbladsväxter.[1] Inkakrona är en växt med ovala blad i en tät rosett,[1] och med en ovansida som är olivgrön medan undersidan är purpurfärgad. Vid blomning sträcker sig stänglar ovanför bladverket med guldgula blommor som kronor i toppen.[2] Den här växten är en kortdagsväxt som bildar blomanlag när dagarna är kortare än 10 timmar och temperaturen är 17 - 20°C. Naturligt blommar den därför mitt i vintern från december till februari i Sverige.[3] Inom yrkesodlingar luras den till att blomma på hösten genom kortdagsbehandling.

Det vetenskapliga namnet Calathea kommer från det grekiska ordet kalathos och betyder korg.[2] Det kommer förmodligen av att indianerna använt bladen hos en del arter till att fläta korgar av. Crocata betyder saffranslik.[2] Synonym: Maranta crocata.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Inkakrona kommer ursprungligen från regnskogarna i Brasilien och Peru.[2][1]

Odling[redigera | redigera wikitext]

Inkakrona odlas som prydnadsväxt inomhus, även i Sverige.[1] Den trivs bäst i mycket ljusa förhållanden, men den tål inte direkt solljus.[3] För att få den att blomma fler gånger än en kan den placeras på en helt mörk plats i mer än 14 timmar per dygn. Inkakronan bör vattnas så att jorden aldrig riskerar att torka ut, men den är dock mindre känslig för torka än andra arter inom släktet.[3] Under vinterhalvåret bör jorden få torka upp mellan gångerna man vattnar. Växtnäring kan ges i svaga doser under växtperioden från vår till höst, men inget tillskott under vintern.[3] För att ge inkakronan en trivsam luftfuktighet kan den duschas med ljummet kalkfattigt vatten så ofta som möjligt.[2] Normal rumstemperatur, det vill säga runt 20-22°C är en lämplig temperatur för denna växt på sommaren, medan temperaturen kan sänkas någon grad under vinterperioden (dock inte under 17°C).[2] Omplantering sker vid behov under våren. Inkakronan förökas på våren genom delning eller med rhizom, som man lägger i jord och sedan täcker med plast.[3][2] Temperaturen bör vara lite över 20°C tills plantor och knölar börjat växa. Växten finns i butikerna till och från året om.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]