Iranska Azarbaijan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Områdets belägenhet i Iran.

Iranska Azarbaijan (Azarbaijan är den persiska formen av namnet Azerbajdzjan; persiska: Āzarbāyjān-e Irān) är den iranska delen av det historiska Azerbajdzjan (i motsats till staten Azerbajdzjan) i nordvästra Iran. Iranska Azarbaijan kallas ibland 'Sydazarbaijan', främst i det självständiga Azerbajdzjan. Regionen har en yta på 106 000 km² och 35 miljoner invånare (år 2004). Befolkningen är i huvudsak azerer som talar azerbajdzjanska. Det finns även en kurdisk minoritet som är bosatt i regionen.

Landskapet består av provinserna Ardabil, Östazarbaijan och Västazarbaijan (ibland inkluderas även provinsen Zanjan). Större städer är Tabriz, Urmia, Miandoab, Ardabil, Maragheh, Khoy, Maku, Marand och Zanjan.

Iranska Azarbaijan och landet Azerbajdzjan tillhörde det dåvarande iranska (persiska) riket under lång period fram tills Turkmenchayfördraget 1828 mellan dåvarande Tsarryssland och det Persiska riket. Sovjetunionen fick då en del av iranska Azarbaijan. Efter att Iran, under andra världskriget, blivit ockuperat av Sovjetunionen och Storbritannien bildades en sovjetisk vasallstat mellan november 1945 till november 1946. Vasallstaten upplöstes när ockupationen upphörde och den iranska armén återtog kontrollen av hela landet.

Namnet Azerbajdzjan har utvecklats från att tidigare heta Āturpātākān till att under den moderna persiskan utvecklas till Ād̲h̲arbād̲h̲agān, Ād̲h̲arbāyagān, och slutligen Āzarbāyd̲j̲ān. För närvarande finns det mellan 35-40 miljoner azerier i Iran. Tabriz är residensstad för Azerbaijan i Iran, vilket under en tid var huvudstad för det iranska riket(Iransk stat varit en Azerbajdzjansk stat tills Reza shah tog makten på ett olagligt sätt). Den största delen av befolkningen i Azarbaijan är azariska turkar, men det finns också armenier, kurder och en mindre del perser. Den självständiga staten Azerbajdzjan tillhörde det iransk-azerbajdzjanska imperiet, likaså Armenien, Turkmenistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Kirgizistan, Tjetjenien och Dagestan.