Lavendel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om arten. För färgen, se Lavendel (färg).
Lavendel
Lavandula angustifolia - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-087.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Kransblommiga växter
Lamiaceae
Släkte Lavendelsläktet
Lavandula
Art Lavendel
L. angustifolia
Vetenskapligt namn
§ Lavandula angustifolia
Auktor Mill.
Hitta fler artiklar om växter med

Lavendel (Lavandula angustifolia) är en art i familjen kransblommiga växter och förekommer naturligt från södra Frankrike till nordvästra och södra Italien. Arten odlas som prydnad och till parfymindustrin. Den förekommer även förvildad utanför sitt ursprungliga utredningsområde.

Lavendel är en flerårig liten buske, vanligtvis med blåvioletta blommor och små smala silvergrå blad. Lavendel finns även i andra färger, till exempel vit och rosa. Den blir ca 50 centimeter hög och används mest som dekoration och för sina väldoftande blommor som blommar i juli till augusti. Lavendel används av vissa även som insektsrepelerande medel framför allt mot mal i garderob, då malen skyr doften som lavendel utsöndrar. Bör planteras soligt och i väldränerad jord. Härdig upp till Mälardalsområdet och under gynnsamma omständigheter en bit upp efter Norrlandskusten. I de allra sydligaste delarna av Sverige förekommer den förvildad.

Lavendelolja[redigera | redigera wikitext]

Av lavendel kan framställas lavendelolja, även kallad spikolja. Farmakopénamn för denna olja är Oleum de spica, Aetheroleum lavanduale, Lavandulae aetheroleum, Oleum lavandulae och Oleum lavandulae florum. CAS-numret är 90063-37-9. Lavendelolja kan förväxlas med spiklavendelessens, lavandinessens, örtoljan lavendelolja, indisk lavendelolja (en variant av linaloeolja) och skärmlavendelolja som är en eterisk olja ur "fransk lavendel" (Lavandula stoechas). Denna är skarpare och har mer kamferartad doft.

Sorter[redigera | redigera wikitext]

En mängd sorter förekommer, exempelvis:

  • 'Hidcote Blue' - har blåvioletta blommor.
  • 'Joan Davis' - har mörkt rosa blommor.
  • 'Martha Roderick' - har ljusblå blommor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]