Martin Niemöller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Martin Niemöller år 1952.

Martin Niemöller, född 14 januari 1892 i Lippstadt, död 6 mars 1984 i Wiesbaden, var en tysk teolog och antinazist, känd för dikten "Först kom de ...".

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under första världskriget var Niemöller befälhavare på en av kejserliga marinens ubåtar. Efter krigets slut lämnade han marinen och studerade teologi.

Han blev kyrkoherde i Berlin-Dahlem 1931. År 1933 grundade han tillsammans med teologen Dietrich Bonhoeffer Bekännelsekyrkan, som var en evangelisk protestorganisation mot Nazitysklands ledning. Detta medförde så småningom att han 1937 greps och fördes till koncentrationslägret Sachsenhausen; 1941 fördes han över till lägret Dachau där han var internerad fram till befrielsen i april 1945.

Niemöller framförde även kritik mot Tyska Förbundsrepubliken (Västtyskland) för återupprustningen av landets vapenarsenal och likaså mot stormakterna USA och Sovjet för deras militära kapprustning. Martin Niemöller utvecklades under 1950-talet till radikal pacifist och 1957 blev han ordförande för Tyska Fredsförbundet (Deutschen Friedensgesellschaft). Han utsågs till hedersordförande för Världsfredsrådet 1967. I slutet av 1970-talet deltog han i den tredje Russeltribunalen som behandlade människorättsfrågor i det samtida Tyskland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Martin Niemöller

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]