Mileva Marić

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mileva Marić 1896

Mileva Marić, född 19 december 1875 i kungariket Ungern i nuvarande Serbien, död 4 augusti 1948 i Zürich i Schweiz, var en serbisk matematiker. Hon var Albert Einsteins första fru.

Marić och Einstein inledde båda studier vid ETH Zürich år 1896. De blev förälskade, och Marić födde i hemlighet dottern Lieserl, som de lät gömma i Serbien och senare adoptera bort.[källa behövs] De gifte sig 6 januari 1903 och skilde sig 1919. I enlighet med en överenskommelse i samband med skilsmässan, gav Einstein i hemlighet hela prissumman till Marić då han 1921 erhöll Nobelpriset i fysik.

Omfattningen av Milevas bidrag till Einsteins Annus mirabilis (mirakelår)[förtydliga] är kontroversiell och har varit föremål för omfattande diskussion. Enligt fysikern Evan Harris Walker, de grundläggande principerna för relativitet kom faktiskt från Mileva. Senta Troemel-PLOETZ, en tysk lingvist, säger att idéerna kan vara Alberts, men att Mileva gjorde den matematiska delen dvs. formler. Vissa hävdar att inget av dessa påståenden är sannolika. I flera brev mellan de båda framkommer dock att Einstein såg henne som en viktig inspiration och samtalspartner.