Mistral-klass

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
L9013 Mistral i Toulons hamn.

Mistral-klass är en klass av konventionellt drivna helikopterbärande hangarfartyg i den franska flottan. Hittills har två fartyg sjösatts; Mistral (L9013) och Tonnerre (L9014). 2009 var ytterligare två fartyg planerade; det tredje som kommer att bära namnet Dixmude, samt det fjärde som kommer att ersätta helikopterkryssaren Jeanne d'Arc.

Varje fartyg kan bära upp till 16 NH90 - eller Eurocopter Tiger helikoptrar och fyra landstigningsfarkoster. Man kan dessutom medföra 59 fordon, inklusive 13 Leclerc-stridsvagnar, eller en hel stridsvagnsbataljon med 40 stridsvagnar samt 450 soldater. Varje fartyg är också utrustat med ett sjukhus med 69 sängar och kan delta i driften av NATO:s stående styrkor, och FN:s eller EU:s fredsbevarande styrkor.

Fartygen har ett dieselelektriskt drivsystem bestående av fem dieselgeneratorer av typ V32 tillverkade av finska Wärtsilä.

Framdrivningsanläggningen består av två roderpropellrar typ "Mermaid" om 7 MW vardera, som kan vridas 360 grader. Leverantören är Rolls-Royce i samarbete med det franska Converteam.

I februari 2010 meddelades att Ryssland kommer att få köpa ett fartyg av Mistral-klass från Frankrike. Julen 2010 meddelades det att Ryssland kommer att få köpa respektive tillverka fyra Mistral. USA och Georgien har uttryckt oro över försäljningen.

Källor och externa länkar[redigera | redigera wikitext]