Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Från Wikipedia
Uppslagsordet "Nils Holgersson" leder hit. För fartyget, se M/S Nils Holgersson.
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Illustration av John Bauer.
Illustration av John Bauer.
FörfattareSelma Lagerlöf
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
ÄmneGeografi
GenreSkönlitteratur
Utgivningsår1906-1907
HuvudpersonerNils Holgersson
UtmärkelserÅrhundradets 100 böcker enligt Le Monde
Nils Holgersson, staty av Ralf Borselius i Karlskrona.
Jon Leifssons skulptur av Nils Holgersson – Skurup –E65 - Skåne

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är en roman av Selma Lagerlöf, utgiven i två delar 19061907.

Handling

Romanen skrevs ursprungligen som läsebok i svensk geografi och ingick i serien Läseböcker för Sveriges barndomsskolor. Den handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till pyssling för att han var lat och elak mot djuren och som på ryggen av en tamgås får resa genom hela Sverige. Trots att den var tänkt som läsebok i svensk geografi har boken översatts till många språk. Boken var den svenska barnbok som fram till Astrid Lindgrens stora succé Pippi Långstrump översatts till flest språk, över 60.[1]

Resan i boken börjar söndagen den 20 mars 1898 och slutar då Nils kommer hem till Västra Vemmenhög den 8 november samma år. Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de gråa vildgässen, en biologisk märklighet som noterats i verkligheten vid olika tillfällen.[2] Ledargåsen heter Akka, med namn efter det lappländska bergsmassivet med samma namn men också med betydelsen mormor eller farmor på samiska.

Bearbetningar

Sagoförfattaren Einar Norelius gjorde 1939 en animerad kortfilm, Nils Holgerssons underbara resa.

1955 blev romanen en 46 minuter lång animerad film i Sovjetunionen, Zakoldovannyj maltjik ("Den förtrollade pojken").

Romanen filmatiserades 1962 som Nils Holgerssons underbara resa, i regi av Kenne Fant. En ny filmversion gjordes 2011; en tysk TV-film i två avsnitt.

Boken om Nils Holgersson ligger även till grund för en anime, Nils no fushigi na tabi (japanska: ニルスのふしぎな旅, Nirusu no fushigi na tabi; 'Nils mirakulösa resa'?), från 1980.[3] Här presenteras en rad missuppfattningar, som vilda tvättbjörnar (alternativt mårdhundar[källa behövs]) i Sverige och sol som går ner i öster. Denna TV-serie ligger i sin tur till grund för en tecknad långfilm om Nils,[förtydliga] och också för Nils Holgersson som tecknad serie.[förtydliga] Serien gavs ut av Bastei Verlag i Tyskland 19811983 och tecknades omväxlande av den spanska studion Interpubli (i Barcelona) och tyska Atelier Roche i München. Serien gavs i Sverige ut som månatlig serietidning av Atlantic förlag 1988, som också gav ut ett seriealbum med Nils.

I mitten av 1980-talet gjordes ytterligare en tecknad serie löst baserad på Nils Holgersson med namnet Nils Holgersson flyger igen. Serien var en samtidssatir, skriven av Björn Meidal och tecknad av Leif Zetterling. Serien började publiceras 1986 i inrikesflygets tidning Upp & Ner, men avbröts efter ett redaktörsbyte. Serien gjordes dock färdig, och publicerades som ett album hos dåvarande Carlsen/If 1990.[4]

Sven Wernström har skrivit en ungdomsroman i tre delar, Den underbara resan, som kom ut 1985-87. Den utspelar sig 1985 och handlar om en pojke som får huvudrollen som Nils Holgersson i en TV-serie. TV-teamet reser samma väg som Nils Holgersson i originalet och spelar in avsnitt vid samma årstid i de olika landskapen.

Se även

Källor

Noter

Vidare läsning

  • Ahlström, Gunnar (1942). Den underbara resan: en bok om Selma Lagerlöfs Nils Holgersson. Lund: Gleerup. Libris 482971 

Externa länkar