Pepparplanta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med chilipeppar eller rosépeppar.
Pepparplanta
Pepparplanta med omogna pepparkorn
Pepparplanta med omogna pepparkorn
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Underklass Magnoliidae
Ordning Pepparordningen
Piperales
Familj Pepparväxter
Piperaceae
Släkte Piper
Art Pepparplanta
P. nigrum
Vetenskapligt namn
§ Piper nigrum
Auktor Carl von Linné
Hitta fler artiklar om växter med

Pepparplanta (Piper nigrum), är en blommande klätterväxt som tillhör familjen pepparväxter (Piperaceae) och som odlas för dess frukter, som vanligtvis används som en krydda och smaksättare. Frukten används vid produktionen av svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar. Pepparplantan växer naturligt i södra Indien och odlas i vid utsträckning där och i andra tropiska regioner. Frukten, som är känd som ett pepparkorn när den torkas, är en liten stenfrukt med en diameter på fem millimeter, mörkt röd när den är fullt utvecklad och innehåller ett frö.

Som torkad är mald peppar en av de vanligaste kryddorna i europeisk matlagning och den har varit känd sedan antiken både för dess smak och dess användning som medicin. Pepparns kryddighet beror på det kemiska ämnet piperin. Malda pepparkorn, oftast då i form av svartpeppar som är den halvmogna och torkade frukten från pepparplantan kan hittas på nästan varje matbord i vissa delar av världen tillsammans med bordssalt.

Ordet peppar kan härledas från sanskritens pippali, via det latinska piper och fornengelskans pipor. Det latinska ordet är också ursprunget till tyskans pfeffer, franskans poivre, holländskans peper, och även andra liknande former - däribland svenskans peppar. På 1500-talet började man använda peppar även för den nya världens chilipeppar. Peppar användes i en bildlig mening för "ande" eller "energi" åtminstone så långt tillbaka som 1840-talet; under det tidiga 1900-talet förkortades detta till pep (jämför svenskans peppa).

Vitpeppar framställs av den mogna pepparfruktens kärna, de yttre delarna har avlägsnats. Svartpeppar baseras på halvmogna frukter vilka kokats i vatten och sedan torkats (och därmed mörknat i färgen).

Grönpeppar är de färska, konserverade eller frystorkade omogna, gröna, bärliknande pepparfrukterna.