Robert Rauschenberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Riding Bikes, 1998, Berlin

Robert Rauschenberg, född som Milton Ernest Rauschenberg 22 oktober 1925 i Port Arthur, Texas, död 12 maj 2008[1]Captiva Island, Lee County, Florida, var en amerikansk konstnär.

Rauschenberg studerade till en början (från 1948) vid Black Mountain College i North Carolina (tillsammans med Josef Albers), sedan vid Art Students League. Efter resor i Italien och vistelser i Casablanca, Marocko och Paris slog han sig ned i New York. Sedan 1955 har Rauschenberg ritat dekor och dräkter för Merce Cunningham Dance Company.

Rauschenberg, påverkad av dadaisterna, surrealisterna och Willem de Kooning och inspirerad av kompositören John Cage, bidrog tillsammans med, men oberoende av, Jasper Johns till att revolutionera det amerikanska måleriet efter den abstrakta expressionismen. Han använde sig ofta av "combines" - målningar, collage och ready-mades, som i Rebus (1955), Monogram (1959; "Geten med bildäcket" på Moderna museet i Stockholm) och Trofé II (1960-1961).

Rauschenberg, som var fortsatt verksam till hög ålder, har även arbetat med silkscreen och fotografiska tekniker och utförde en serie teckningar till Dantes Inferno. Rauschenberg erhöll guldmedalj vid Venedigbiennalen 1964.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 13 maj 2008: Robert Rauschenberg död

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]