Rosamund Pike

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rosamund Pike 2011.

Rosamund Pike, född 27 januari 1979 i London, är en brittisk skådespelerska, mest känd för sin roll som bondbruden och skurken Miranda Frost i Die Another Day (2002) och som Jane Bennet i Stolthet och fördom (2005).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pike föddes som enda barnet till Caroline och Julian Pike, som båda arbetar med musik. Hon gick först på Badminton School i Bristol innan hon började studera engelsk litteratur på Wadham College i Oxford. Där blev hon vän med Chelsea Clinton, och undervisades av både den Whitebread prize-vinnande poeten Bernard O'Donoghue och den post-koloniale teoretikern Robert J.C. Young. Hon var en duktig elev, och hon fick en "First Class" i sitt betyg och, efter att ha tagit ledigt ett år för att ägna sig åt sin filmkarriär, återvände för att fullfölja sina studier 2001 och uppnådde en "Upper Second".

Hon fick scenvana i skolproduktioner, till exempel David Hares Skylight, Arthur Millers All My Sons och åtskilliga pjäser av Shakespeare. Medan hon medverkade i en uppsättning av Romeo och Julia, sågs hon av en agent som hjälpte henne att slå sig in i den professionella skådespelarvärlden.

Pikes TV-framträdanden i Storbritannien var i bl.a. A Rather English Marriage (1998), Wives and Daughters (1999), och Love in a Cold Climate (2001), en miniserie baserad på Nancy Mitfords romaner The Pursuit of Love och Love in a Cold Climate. Hon hade också rollen som Sarah Beaumont i en episod av serien Foyle's War.

Pike blev känd för en större publik i Die Another Day som bond- bruden och skurken Miranda Frost. Under filmens premiärdagar medverkade hon i dokumentären Bond Girls Are Forever och, strax efteråt, i BAFTA:s hyllning till James Bond-serien.

Pike spelade Elizabeth Malet i The Libertine (2005) med Johnny Depp, vilket gav henne priset för bästa kvinnliga biroll på "British Independent Film Awards". Samma år spelade hon även Rose i The Promised Land, en film om Israel, forskaren Samantha Grimm i filmversionen av datorspelet Doom, samt Jane, storasystern till Elizabeth spelad av Keira Knightley i Stolthet och fördom.

Hon har en roll i den filmversionen av Anne Michaels' roman Fugitive Pieces, som hade premiär under 2007, samt gör rösten till en av huvudrollerna i filmen Jackboots on Whitehall.

Övriga filmer hon har medverkat i är Fracture, tillsammans med Anthony Hopkins och Ryan Gosling. Det var första gången hon spelade in en film i Los Angeles.

På scen har hon bl.a. spelat i Hitchcock Blonde av Terry Johnson, i Tennessee Williams' Summer and Smoke, båda i Londons West End, i en produktion av Gaslight på London's Old Vic Theatre och huvudrollen i Madame De Sade på Donmar 2009.

I övrigt är hon en skicklig cellist och hon talar flytande tyska och franska. Hon är tillsammans med Robie Uniacke, efter ett förhållande med Joe Wright.

Roller[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]