Oxford

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Oxford (olika betydelser).
Lägeskarta

Oxford är en stad i centrala delen av södra England, belägen vid övre Themsen, 80 km nordväst om London. Den hade 110 000 inv. 2001. Oxford är främst känt för sitt universitet, men är även en betydande industristad med bl.a. bilfabriker (i stadsdelen Cowley), grafisk industri och bokförlag (främst Oxford University Press, grundat 1632). Från Oxford går det järnväg till London och övriga Storbritannien. Motorvägen M40 går förbi Oxford.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden grundades av saxare, och var först känd som Oxanforda. Namnet betyder "vadställe för oxar". Universitetet omnämns för första gången under 1100-talet. Under engelska inbördeskriget var Oxford centrum för den rojalistiska sidan och Karl I hade sitt hov i staden.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Författarna J.R.R. Tolkien och C.S. Lewis, båda verksamma som professorer vid universitetet, bodde och verkade under många år i Oxford. Bland andra litterära celebriteter med band till staden märks Lewis Carroll, Oscar Wilde, Matthew Arnold, Percy Bysshe Shelley, Iris Murdoch och Colin Dexter. Det bor även skådespelare i Oxford som Orlando Bloom och Emma Watson.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]