Sławomir Mrożek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sławomir Mrożek i Warszawa, 2006.

Sławomir Mrożek, född 29 juni 1930 i Borzęcin nära Kraków, död 15 augusti 2013 i Nice, Frankrike,[1] var en polsk dramatiker, författare och konstnär.

Pjäsen På villande hav, som brukar hänföras till absurd teater, handlar om tre skeppsbrutna män på en flotte mitt ute i havet. De har ingen mat och någon måste ätas. Den Tjocke och den Normale (två av männen) har redan från början bestämt sig för att den Lille ska bli uppäten, men istället för att bara sanningsenligt mörda honom så hycklar de och pratar om ”allmän rösträtt”. På detta sätt kan de fortfarande kalla sig civiliserade. Under tiden Polen var sovjetisk lydstat (eller tillhörde Warszawapakten som det också kallades) fanns det bara ett parti att rösta på - det kommunistiska.

Mrożek började sin karriär som karikatyrtecknare och blev ganska känd som sådan. Eftersom han var kritisk mot Sovjetunionen och den polska regeringen tvingades han att gå i exil. Han bodde under perioden 1963 - 1997 i Italien, Frankrike och Mexiko. 1997 återvände han till Polen och bosatte sig i Kraków. Vid 78 års ålder beslöt han sig dock för lämna Polen för gott och bosätta sig i Paris. Den direkta anledningen är okänd.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sławomir Mrożek nie żyje”. Onet.pl. http://kultura.onet.pl/wiadomosci/slawomir-mrozek-nie-zyje,1,5570754,artykul.html. Läst 15 augusti 2013.