Serveringspersonal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En servitris tar emot en beställning på en restaurang i Hawaii 1989.

Serveringspersonal är anställda att servera mat och dryck, oftast på ställen som i en restaurang eller en bar. Beteckningen servitör syftar på en man eller pojke, medan servitris syftar på en kvinna eller flicka. Serveringspersonalen kallas också inom den svenska restaurangbranschen för servis.

En av serveringspersonalens viktigaste uppgifter är kontakten med gästerna. I arbetsuppgifterna ingår ofta även att duka, ta upp beställning, servera dryck och mat samt slutligen att delge gästerna notan och eventuellt ta emot betalningen. På vissa arbetsplatser kan serveringspersonalen också ha andra arbetsuppgifter vid sidan om, som att diska, städa eller arbeta i en bar. Även någon form av underhållning av gästerna kan ibland ingå i serveringspersonalens uppgifter.

Det förekommer också att specialiserade servitörer och servitriser anställs för arbete i arbetsgivares privathem. Detta är dock ganska ovanligt i de flesta delar av världen, men sådana arbetsuppgifter sköts där i stället ofta av andra anställda, som barnflickor, betjänter eller hembiträden.

Servitör på en restaurang i Wien, Österrike.
Servitris klädd i vit blus, vitt förkläde och svart kjol på en restaurang i dåvarande Västtyskland 1988.

Enligt amerikanska Bureau of Labor Statistics fanns i maj 2008 över 2.2 miljoner människor som var anställda som serveringspersonal i USA.[1]

Klädsel[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Serveringsdräkt

Ofta bär servitörer och servitriser uniform eller serveringsdräkt som arbetskläder. Den klassiska uniformen för en servitör består av en vit skjorta, svarta byxor och förkläde samt för en servitris av klänning, alternativt svart kjol och vit blus, och förkläde, alternativt numera även vit skjorta och svarta byxor för servitriser, alternativt klänning. Ibland kan även hätta ingå i servitriskläderna, men det är mindre vanligt, åtminstone på restauranger. Många servitörer och servitriser bär även namnbricka och svart väst. Även i privathem kan husligt anställda bära serveringsdräkt till exempel då de exempelvis serverar, eller i alla fall ha en uniform påminnande om den som serveringspersonal på finare restauranger bär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ US Department of Labor - Bureau of Labor Statistics (24). ”Occupational Employment and Wages - Waiters and Waitresses”. US Department of Labor. http://www.bls.gov/oes/current/oes353031.htm. Läst 31 december 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]