Simrishamnsbanan (planerad järnväg)

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Österlenbanan.
Simrishamnsbanan
Head station
Simrishamn
Unknown BSicon "eABZg+r"
museijärnväg mot Brösarp
Stop on track
Gärsnäs
Stop on track
Smedstorp
Stop on track
Lunnarp
Unknown BSicon "ABZg+l"
Österlenbanan mot Ystad
Station on track
Tomelilla
Unknown BSicon "exBHF"
Sjöbo
Unknown BSicon "eHST"
Veberöd
Unknown BSicon "exHST"
Dalby
Unknown BSicon "eBHF"
Staffanstorp
Unknown BSicon "xABZg+l"
Ystadbanan/Kontinentalbanan mot Ystad/Trelleborg
Station on track
Östervärn
Unknown BSicon "ABZg+r"
Södra stambanan
End station
Malmö C

Simrishamnsbanan är en önskad återuppbyggnad av järnvägen mellan Malmö och Simrishamn via Staffanstorp, Veberöd, Sjöbo och Tomelilla. Delar av denna bana går nu under namnen Staffanstorpsbanan och Österlenbanan. Simrishamnsbanan är tänkt att ansluta till Österlenbanan vid Tomelilla.

Restiden mellan Malmö C och Simrishamn beräknas bli ca 1 timme, en tidsvinst på 30 minuter jämfört med nuvarande situation där tågen går via Ystad till Simrishamn.

Det finns för närvarande (2023) inga planer på att överhuvudtaget starta projektet. I den nationella planen för transportsystemet för perioden 2014–2025 finns ingen Simrishamnsbana med och Trafikverket beslutade därför i mars 2015 att avbryta planläggningen efter att ha valt lokaliseringsalternativ så att korridoren för riksintresse kan justeras.[1]

Malmö-Simrishamns järnväg[redigera | redigera wikitext]

Malmö-Simrishamns järnväg (MSJ) var en ursprungligen privat järnväg som invigdes 1892. Hemmastation var Gamla Östervärns station i Malmö. I MSJ ingick även sidolinjen Dalby-Harlösa-Bjärsjölagård. Sista persontåget på sidolinjen gick den 9 juni 1955. Persontrafiken på sträckan Malmö–Tomelilla lades ner år 1970 efter en successiv nedtrappning av turtätheten. Godstrafiken lades ner etappvis under 1970-, 1980- och 1990-talen. Godstrafiken återupptogs på sträckan Malmö–Staffanstorp under ett kortlivat försök under början av 2000-talet.

Idag ligger spåret kvar på delar av f d MSJ och används till dressincykling.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]