Slaget vid Trenton

Från Wikipedia
Slaget vid Trenton
Del av Amerikanska frihetskriget

Slaget vid Trenton, av H. Charles McBarron, Jr., 1975.
Ägde rum 26 december 1776
Plats Trenton, New Jersey, USA
Resultat Avgörande amerikansk seger[1]
Stridande
USA USA Hessen-Kassel
Befälhavare och ledare
USA George Washington
USA Nathanael Greene
Johann Rall
Styrka
2 400 man
18 kanoner[2]
1 500 man
6 kanoner[2]
Förluster
2 döda
5 sårade[3]
22 döda
83 sårade
896 tillfångatagna[4]

Slaget vid Trenton ägde rum på morgonen den 26 december 1776 under det amerikanska frihetskriget, efter att general George Washington korsade Delawarefloden norr om Trenton, New Jersey. Den farofyllda korsningen i hårt väder gjorde det möjligt för Washington att leda huvuddelen av kontinentalarmén mot den hessiska garnisonen i Trenton. Efter en kort strid blev nästan hela den hessiska styrkan tillfångatagen, med försumbara förluster för amerikanerna. Striden ökade kontinentalarméns svaga moral och inspirerade flera amerikaner att ta värvning.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Kontinentalarmén hade tidigare drabbats av flera nederlag i New York och hade tvingats till reträtt genom New Jersey till Pennsylvania. Moralen i armén var låg; för att avsluta året på ett positivt sätt utarbetade George Washington—kontinentalarméns överbefälhavare— en plan om att ta sig över Delawarefloden på natten mellan 25 och 26 december och omringa den hessiska garnisonen.

Slaget[redigera | redigera wikitext]

Eftersom floden var isig och vädret var hårt blev korsningen mycket farlig. Två avdelningar kunde inte korsa floden, vilket innebar att endast 2 400 man var under Washingtons befäl under anfallet. Armén marscherade 14 kilometer söderut till Trenton. De hessiska soldaterna hade sänkt sin bevakning, då de trodde att de var säkra från den amerikanska armén och hade inga långdistansutposter eller patruller. Washingtons styrkor överrumplade dem och efter ett kort men våldsamt motstånd kapitulerade de flesta av de hessiska soldaterna. Nästan två tredjedelar av den 1 500 mansstarka garnisonen tillfångatogs, och endast ett fåtal soldater flydde över Assunpink Creek.

Konsekvenser[redigera | redigera wikitext]

Trots stridens ringa siffror inspirerade den amerikanska segern ett flertal rebeller i kolonierna. Då framgången av revolutionen betvivlades en vecka tidigare verkade armén vara på gränsen till kollaps. Den dramatiska segern inspirerade soldaterna att stanna i armén och lockade nya rekryter till att fylla leden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fischer, s. 254
  2. ^ [a b] Fischer, s. 404
  3. ^ Fischer, s. 406
  4. ^ Fischer, s. 254-55

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]