Småfläckig sumphöna

Från Wikipedia
Småfläckig sumphöna
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Sårbar[2]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljRallar
Rallidae
SläktePorzana
ArtSmåfläckig sumphöna
P. porzana
Vetenskapligt namn
§ Porzana porzana
AuktorLinné, 1766
Utbredning

Småfläckig sumphöna (Porzana porzana) är en fågel som tillhör familjen rallar som förekommer i Europa och västra Asien.[3]

Utseende och läte

Den småfläckiga sumphönan är 19-22,5 centimeter lång, något mindre än vattenrallen, och urskiljs också från denna genom den korta raka näbben, som är gul med röd bas. Vuxna fåglar är mestadels bruna på ovansidan och blågrå på bröstet, med mörka band och vita fläckar på sidorna. Den har gröna ben med långa tår och kort stjärt som undertill är beigevit.

Ungfåglarna är liknande, men med brun färgning istället för det blågrå hos de vuxna. Dunungarna är svarta, liksom hos alla rallar.

Under häckningssäsongen är den småfläckiga sumphönan skygg och hörs mer än den syns. Den är då en högljudd fågel med ett typiskt upprepat huitt, huitt-läte. Det är lättare att se den under flyttningen.

Utbredning och systematik

Småfläckig sumphöna häckar över större delen av Europa och in i västra Asien. Den är flyttfågel och övervintrar i Afrika och Indien. I Sverige finns den främst i den södra delen av landet och längre norrut längs kusten. Den flyttar i augusti-oktober och återkommer i april-maj.

Släktskap

Arten är närmast släkt med karolinasumphöna (Porzana carolina) och australisk sumphöna (Porzana fluminea).

Ekologi

Dess häckningsområden är våtmarker och vassjöar. Småfläckiga sumphönan är monogam. Den bygger bo på ett torrt ställe i sumpmarksvegetationen, där honan lägger sex till 15 ägg. Småfläckiga sumphönor pickar med näbben i lera eller grunt vatten eller tar föda som de ser. De äter mestadels insekter och vattendjur, men även en del vattenväxter.

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar internationella naturvårdsunionen IUCN arten som livskraftig (LC).[1] I Artdatabankens rödlista från 2015 kategoriseras den dock som sårbar (NT).[2] I Europa uppskattas det finnas 161.000-251.000 spelande hanar, vilket motsvarar från 323.000 till drygt en halvl miljon vuxna individer.

Referenser

Noter

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Porzana porzana Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] ArtDatabankens faktablad
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11

Källor

Externa länkar