Sten (kulsprutepistol)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sten
Pistolet maszynowy STEN, Muzeum Orła Białego.jpg
Sten Mark II
Beskrivning
Typ Kulsprutepistol
Ursprungsland  Storbritannien
Servicehistoria
Era Andra världskriget
Produktionshistoria
Designer Reginald Shepherd,
Harold Turpin
Designdatum 1940
Kostnad/enhet $10 eller £2,3 (1942)
Antal tillverkade över 4 miljoner
Varianter Mk.I, Mk.II, Mk.IIS, Mk.III, Mk.IV, Mk.V och Mk.VI
Specifikationer
Kaliber 9 × 19 mm Parabellum
Piplängd 196 mm
Magasin 32 patroner
Låsmekanism tungt slutstycke
Längd 760 mm
Vikt 3,2 kg
Eldhastighet 500 skott/minut
Mynningshastighet 365 m/s (305 m/s med ljuddämpare)
Effektiv räckvidd cirka 100 meter

Sten är en kulsprutepistol i kalibern 9 × 19 mm Parabellum av brittiskt ursprung som började tillverkas under andra världskriget. Namnet är bildat efter huvudkonstruktörerna major Reginald Shepherd och Harold Turpin, och Enfield, platsen för en vapenfabrik nära London. Sten-kulsprutepistolen var en mycket enkel och billig konstruktion, billigare än den tyska MP 40, och den var därför väl lämpad för massproduktion. Den är lätt att demontera och gömma, vilket gjorde den till lite av ett favoritvapen hos motståndsrörelserna i de av Nazityskland ockuperade länderna i Europa. Vapnet har en viss tendens att drabbas av eldavbrott, ett berömt tillfälle var under attentatet på Reinhard Heydrich då den förste attentatsmannen inte kunde få av ett enda skott med sin Sten.

Den tillverkades från 1941 och framåt. Den första versionen (Mark I) blev inte så långlivad, utan ersattes snabbt med Mark II, som blev den mest tillverkade. Det finns versioner med flamdämpare eller ljuddämpare. Totalt finns det ungefär sex olika huvudvarianter av vapnet. Norska och danska partisaner tillverkade vapnet lokalt under andra världskriget.

Totalt producerades över 4 miljoner exemplar.

Mekanik[redigera | redigera wikitext]

Den använder 9 × 19 mm Parabellum, som då var den tyska arméns standard. Den vägde ca 3,2 kg. Den använder principen tungt slutstycke vilket innebär att kraften från den bakåtrusande hylsan återladdar vapnet och kastar ut hylsan. Den har en teoretisk eldhastighet på 500 skott per minut, men magasinet har som regel bara 32 patroner. Den har ett öppet slutstycke. Standard är även ett fast sikte.