Törnrosen

Törnrosen
Delområde
Törnrosen
Törnrosen
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Rosengård
Koordinater 55°35′13″N 13°01′58″Ö / 55.58694°N 13.03278°Ö / 55.58694; 13.03278
Area 21 hektar
Folkmängd 3 209 (2017)[1]
Befolkningstäthet 153 inv./ha
Statistikkod D48205

Törnrosen är ett delområde beläget i Rosengård, Malmö. Det ligger mellan Kontinentalbanan och Västra Kattarpsvägen, söder om Amiralsgatan. Zlatan Ibrahimović växte upp i området.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Törnrosen kallas även för Gamla Rosengården. Området var den första etappen i stadsdelen Rosengård.

Stadsplanen utformades av Thorsten Roos och Bror Thornberg i samarbete med stadsplanechefen i Malmö Gabriel Winge i början av 1960-talet. Byggstart skedde 1962 och alla husen var färdiga 1965. Planen föreskrev 20 flerbostadshus i tre, fem och sju våningar samt en butiksbyggnad. Stor vikt lades vid utemiljöns utformning. Man fokuserade på att bygga lekplatser för barn i olika åldrar, sittmöjligheter och variationsrika gångvägar som präglade det genomtänkta förslaget. Redan under planeringsskedet beslutade man att satsa på offentlig konst och därför anlitades etablerade konstnärer som Edvin Öhrström, Jörgen Fogelquist och C O Hultén.

Gång- och cykeltunnel under kontinentalbanan till Törnrosen med Zlatancitat

Bostäder och boende[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen byggdes 1 200 lägenheter men efter lägenhetssammanslagningar på 1980-talet finns numera 1 000 bostäder tillhörande Rosengård Fastighets AB. Husen består av lägenheter med två-fyra rum och kök. Området har en stadsplan vars rumsliga struktur skiljer sig tydligt från de delar av Rosengård som byggdes senare. Tre- och niovåningshusen är placerade så att skalan inom området gradvis ökar mot mitten. De har grupperats efter två olika rätvinkliga system. Det ena följer väderstrecken och består av loftgångshus. Det andra följer de omgivande gatorna och består av lamellhus.

Lamellhusen är klädda med gult tegel och har platta tak med en bred skyddskant. Balkongerna är indragna och har fronter i plåt. Entréerna har skärmtak och trapphusets fönster har bröstningar i plåt.

Loftgångshusen är fem våningar och har gula tegelgavlar. Balkongerna är klädda i vit och blå plåt.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Törnrosens trafik separeras av tre säckgator in mot bostadsområdet. Dessa är Cronmans väg i norr, Hårds väg i söder samt Bennets väg som går till områdets centrum. Inom bostadskvarteren finns dock enbart cykel- och gångvägar. Törnrosen har även Rosengårds station belägen norrut samt busshållplatser.

Service[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från övriga delar av Rosengård fanns ett visst kommersiellt serviceutbud inom Törnrosen. Efter färdigbyggandet av husen byggdes en snabbköpsbutik, en textilaffär, en herr- och en damfrisör, Rosengårds folkets hus och en stor livsmedelsbutik. Mittemot finns vårdcentralen inrymd i ett ombyggt loftgångshus. I områdets södra utkant ligger Värner Rydénskolan (1-9). Här finns tre förskolor: Törnrosens, Sparvens och föräldrakooperativet Nyponrosen.

Livsmedelshallen låg på Bennets väg 13 och hade plats för två konkurrerande matbutiker vilka inledningsvis kom att bli en kooperativ butik från Konsumentföreningen Solidar och en privathandlare, Ica-butiken Orups. Det var då Orups andra butik och Solidars 235:e butik. Båda butikerna öppnade i september 1964, Orups den 3 och Solidar den 10.[2][3][4][5] Hugo Orup sålde Ica-butiken 1976[6] och den bytte senare namn till Rosengårdsfavoriten. Solidar blev Konsum några år efter öppnandet. Den 8 september 1982 lades Konsum ner och kunderna hänvisades till Domus i Rosengård Centrum.[7] Även efter att Ica lagt ner kallades byggnaden ofta för Ica.

Våren 2022 revs livsmedelshallen på Bennets väg 13. Ambitionen var att bebygga den som en av projektet Culture Casbah, även om det då inte var fastställt hur det skulle se ut.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikunderlag för malmö Arkiverad 26 november 2017 hämtat från the Wayback Machine. Läst november 2017.
  2. ^ Orups öppnar i morgon torsdagen den 3 sept. kl. 10 med öppet till kl. 20 (annons), Arbetet, 2 september 1964
  3. ^ Ny livsmedelshall efter sista modet, Arbetet, 3 september 1964
  4. ^ Välkommen i ny Solidarbutik (annons), Arbetet, 10 september 1964
  5. ^ Ny Solidar-butik i Rosengårdsstaden, Arbetet, 11 september 1964
  6. ^ Föreståndare Johansson i Konsum... och direktör Orup i egen affär, Arbetet, 19 februari 1980
  7. ^ Svinn och förluster knäcker Konsum: Två butiker lägg ner!, Arbetet, 24 augusti 1982
  8. ^ Culture Casbah tjuvstartar med foodtrucks och idrott, Sydsvenskan, 4 juni 2022

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tykesson, Tyke Bostadsmiljöer i Malmö, Inventering. Del 3: 1965—75, Malmö Kulturmiljö, Länsstyrelsen Skåne län, 2002