Tetra Pak

Från Wikipedia
Tetra Pak
[[Bild: | |250px]]
Tetra Pak i Lund
Org.nr556050-0398[1]
TypAllmänt aktiebolag
HuvudkontorSchweizLausanne, Schweiz
NyckelpersonerRuben Rausing
BranschFörpackningsindustrin
ProdukterFörpackningar
Processutrustning
Fyllningsmaskiner
Antal anställda23 460 personer
Historik
Grundat1951
GrundareRuben Rausing[2]
Ekonomi
Omsättning10,9 miljarder euro
ModerbolagTetra Laval
Övrigt
SloganProtects what's good
Webbplatswww.tetrapak.com

Aktiebolaget Tetra Pak är ett familjeägt, ursprungligen svenskt företag, grundat 1951 som tillverkar maskiner och material för engångsemballage för mjölk, juice och andra flytande livsmedel. Företaget har fått sitt namn efter en tetraederformad mjölkförpackning.

Historia

Ruben Rausing med Tetra Pak-förpackningar 1965

Företaget grundades 1951 av Ruben Rausing och Holger Crafoord som ett dotterbolag till förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing[3].

Utvecklingsarbetet med tetraförpackningen inleddes 1944 efter att laboratoriebiträdet Erik Wallenberg lanserade idén om en förpackning i form av en tetraeder. I november 1952 släpptes den första tetran på marknaden, en 1 dl-förpackning för grädde. En prototypmaskin hade då levererats med häst och vagn till dåvarande Lundaortens mejeriförening. Året därpå 1953 installerades de första serietillverkade maskinerna hos Mjölkcentralen i Stockholm och Eskilstuna.

Hösten 1956 flyttade TetraPak in i en ny egen fabrik vid Råbyholm i Lund. 1963 lanserades den tegelstensformiga stapelbara förpackningen, döpt till Tetra Brik.[4]

Huvudkontoret kom att ligga kvar i Lund fram till i mitten på 90-talet. Den ursprungliga tetraederformade förpackningen, numera känd vid namnet Tetra Classic, togs fram av laboratorieassistenten Erik Wallenberg[5]. Det är en plastbelagd kartongförpackning lämplig för vätskor, till exempel mjölk.

Tetra Brik, Tetra Prisma, Tetra Gemina, Tetra Top och Tetra Evero Aseptic är exempel på andra förpackningar som tillverkas av företaget och är även varumärken som ägs av Tetra Pak. Företaget har även tillverkat förpackningar som inte längre är i produktion så som Rigello för kolsyrade produkter och Tetra Cup i poröst material med viss isolerande effekt. Udda specialtillämpningar finns även för durraöl (Sorghum beer) där Tetra Rex har perforerats för att kolsyran skall sippra ut utan att spränga förpackningen. Forskning inom Tetra Pak har även gett spinn off till företag så som Ecolean med nya material och förpackningssystem för uppstartsmarknader.

Bilder

Tetra Classic, historiska bilder.
Tetra Classic förpackningar.

Tetra Pak idag

Tetra Pak-skylt i Lund.

Företaget har idag sitt huvudkontor i Lausanne, Schweiz, med några funktioner utlokaliserade till bland annat Lund, Modena, Taiwan och Singapore. I Lund finns bland annat slutsammansättning av olika fyllmaskiner och utvecklingen av Tetra Top med flera förpackningssystem.

Förpackningsfabriker finns på fem kontinenter. De större fabrikerna ligger i Sverige, Arganda del Rey i Spanien, Limburg i Tyskland, Querétaro i Mexiko, Monte Mor i Brasilien, Kobe i Japan och Denton i USA. Tillverkning av förpacknings material i Lund är numera nerlagd.

Takåsförpackningen även kallad Tetra Rex produceras i Sunne i Sverige

I Fjällbacka har Tetra Pak en fabrik som tillverkar den plastremsa, vilken används som mellanlägg när papperskanterna svetsas samman.

Ordförande för Tetra Pak Group var 1993-2002 Göran Grosskopf.

Företaget i siffror

Siffror aktuella i januari 2015:

  • Försäljning 2014: 10,9 miljarder euro.[6]
  • Anställda 2014: 23 460[6]
  • Antal producerade förpackningar under 2014: 179 888 miljoner.[6]

Ordet tetra för mjölkförpackning

Tetraederformade mjölkförpackningar blev kallade tetra (tetror). Även engångsemballage för mjölk etc i annat format (mjölk saluförs numera knappast i tetraederförpackning) kallas från och till för tetra[7].

Se även

Referenser

  1. ^ hämtat från: svenskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  3. ^ Andersson, Peter; Larsson, Tommy (1998). Tetra - historien om dynastin Rausing. Stockholm: Norstedt. Libris 7150954. ISBN 91-1-300381-X (inb)
  4. ^ Våra världsomfamnande förpackningsindustrier, Eric Rasmusson. s105-110, Artikel i Kulturens årsskrift 1987
  5. ^ ”Tetra Pak”. www.tekniskamuseet.se. http://www.tekniskamuseet.se/1/1781.html. Läst 14 mars 2012. 
  6. ^ [a b c] tetrapak.com - facts and figures
  7. ^ google.com - q=mjölktetra

Vidare läsning

Externa länkar