Tirgan

Från Wikipedia
Version från den 11 april 2016 kl. 17.46 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: clean up, rättar stavfel: Juli → juli med AWB)

Tirgan, också känd som Jashn-e Tiregân (Persiska: جشن تیرگان), är en gammal persisk midsommarfest som firas till vattnets ära. Tirgan hörde till årets viktigaste högtider i det antika persiska riket och firas fortfarande på vissa håll i Iran, mestadels i regionerna Mazandaran och Arak där både muslimer och zoroaster deltar i festligheterna. För zoroaster har festligheterna också en religiös betydelse. Den firas runt den 1 juli[1][2] och har dokumenterats av flera historiker som Biruni och Ali al-Masudi men också flera europeiska historiker som rest genom området vid tidpunkten.

Det finns en legend som berättar att Iran och Turan låg i krig. Turan hade ockuperat allt land fram till Demavend, men led av att det inte regnade. De erbjöd då perserna att skjuta en pil och där pilen hamnade skulle den nya gränsen mellan de två länderna dras. När persern Āraŝe Kamāngir hade skjutit pilen blev det fred mellan länderna och regnet återkom. Detta ska då vara bakgrunden till festen.

Tirgan firas årligen i Sverige sedan 2012. Tirgan festival har idag blivit ett av Sveriges största kulturfester och firas av över 30 000 människor första vecka veckan i juli av föreningen Tirgan i Solna. Tirgan är idag en festival som arrangeras i syfte till och ökad integration i Sverige.

Se även

Referenser

  1. ^ ”Tirgan”. www.iranian.com. http://www.iranian.com/History/2003/July/Tir/index.html. Läst 24 april 2012. 
  2. ^ ”Tiregan”. Bloggen Historical Iranian Sites and People. http://historicaliran.blogspot.se/2010/01/tiregan.html. Läst 24 april 2012. 

Externa länkar