Xiao He

Från Wikipedia
Xiao He under bygget av hennes fritidshus Nabben 2021.

Xiao He, född 26 april 1988 i Wuhan i Kina, är en svensk arkitekt. He är grundare för arkitektbyrån Studio He och var 2022 med i Tv-programmet Grand Designs Sverige där hennes privata fritidshus Nabben är med i premiäravsnittet Nynäshamn. Hennes fokus är främst privata bostäder och hotell där hon har bland annat har varit delaktig i när PUB huset omvandlades till Haymarket.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Xiao He är dotter till Shousheng He och Li Zhou. När He var fyra år flyttade familjen från Wuhan i Kina till Lund i Sverige. 2006 började hon studera juridikJuridicum i Lund. Efter att ha sommarjobbat i London och sett en utställning av Zaha Hadid beslutade He att börja läsa arkitekturLunds Tekniska högskola. 2010 gjorde hon den första delen av henne masterexamen i arkitektur i Hong Kong på Chinese University. 2012 tog hon arkitektexamen.

Därefter arbetade hon sju år på Koncept Stockholm i Stockholm, varefter hon startade egen verksamhet.

He har varit gästföreläsare på arkitekturskolanKungliga Tekniska Högskolan hösten 2022.

Xiao He är ensam ägare av Studio He.

TV[redigera | redigera wikitext]

I oktober 2022 medverkade He som arkitekt och husbyggare i TV4 realityserie Grand Designs Sverige. Avsnittet "Nynäshamn" om hennes husbygge Nabben är premiäravsnittet av säsong tre.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]