Ängelholms flygmuseum

Ängelholms flygmuseum
Ängelholms flygmuseum och en Bloodhound luftvärnsrobot.
Information
Typ av museumMilitärhistoria
PlatsValhall Park Ängelholm
AdressDrakenvägen 5, Ängelholm
Etablerat2004
Besökare per år20 000
Webbplats
[1]
Skylt som tidigare var uppsatt vid flottiljvakten.

Ängelholms flygmuseum är ett museum beläget inne på Valhall Park, som är före detta Skånska flygflottiljens gamla flottiljområde vid Barkåkra.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Museet har till syfte att visa Skånska flygflottiljens (F 10) historia, och är inrymt i den före detta 103. jaktflygdivisionens lokaler. Museet drivs av F 10 Kamratförening, vars ändamål är att sammanföra före detta F 10-personal och andra flygintresserade för att vidmakthålla kamratskap och hedra minnet av F 10 samt följa Flygvapnets utveckling.

På museet finns en mängd föremål med anknytning till F 10 utställda, till exempel uniformer, radarutrustning, motorer, fordon och flygplan. Man bevarar också rester från en av de Avro Lancaster som störtade i Skåne 1944 under andra världskriget. På museet finns också 2 flygsimulatorer, som kan provas av besökare.

I december 2010 erhöll museet en JAS 39A Gripen, vilken efter diverse arbeten ställdes ut till visning under våren 2011. Flygplansindividen, 39101, har använts vid olika tester hos Saab och har inte tjänstgjort på F 10 tidigare.[1][2]

Utställda kompletta flygplan[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]