Adelsbrev

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Per Brahes adelsbrev.

Adelsbrev är ett dokument i vilken en behörig myndighet utfärdar eller bekräftar ett adelskap. Adelsbrev är kända från medeltiden och utfärdas än idag i vissa länder. I de länder där dokumentet även innehåller bestämmelser om heraldiska vapen kallas det även för sköldebrev eller vapenbrev.

Adelsbreven utfärdas ofta på pergament med ett vidhängande sigill.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige utfärdades adelsbreven av kungen och tidvis av riksrådet.[1] De föregicks av frälsebreven som från 1300-talet utfärdades till dem som i utbyte mot rusttjänst åtnjöt skattefrihet.[2] I början av medeltiden räckte det med en adlig livsstil för att räknas som adlig och ett adelsbrev sågs därmed endast som en bekräftelse av ett adelskap.[3]

I brevet anges adelskapets rang: obetitlad, friherrlig, eller grevlig (i två fall har även furstlig rang utdelats: Fredrik Vilhelm von Hessenstein och Wilhelm Putbus). Där anges också hur adelskapet ärvs (om detta inte reglerades i lag[4]), en beskrivning av ättens heraldiska vapen,[1] och ofta framgår vilka grunder adelskapet har. Adelns ställning som grupp, dess adelsprivilegier, reglerades förr i särskilda lagar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Sköldebrev", i Engström 1995, s. 604.
  2. ^ Nationalencyklopedin ”frälsebrev”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/frälsebrev, Nationalencyklopedin. Läst 30 maj 2014. 
  3. ^ Lunden 1984, s. 126.
  4. ^ Tersmeden 2011.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]