Adolfsbergskyrkan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Adolfsbergs kyrka, Helsingborg)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Adolfsbergskyrkan
Kyrka
Adolfsbergskyrkan 2008
Adolfsbergskyrkan 2008
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Ort Helsingborg
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Lunds stift
Församling Helsingborgs Gustav
Adolfs församling
Koordinater 56°2′44″N 12°44′48″Ö / 56.04556°N 12.74667°Ö / 56.04556; 12.74667
Invigd 1978
Bebyggelse-
registret
21300000011120

Adolfsbergskyrkan är en kyrkobyggnad i stadsdelen Adolfsberg i Helsingborg. Den är församlingskyrka i Helsingborgs Gustav Adolfs församling i Lunds stift. Adolfsberg är granne med bostadsområdet Västergård och ligger cirka 2,5 km öster om Helsingborgs centrum. Namnet Adolfsbergs ursprung kommer från en större lantgård, belägen vid Södra Hunnetorpsvägen, som bar samma namn.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan invigdes annandag påsk 1978 av biskop Olle Nivenius. Kyrkan ritades av Arton arkitektkontor genom Olof Tengroth och utfördes enligt med inspiration från den äldre klostertradition, bland annat genom sin öppna atriumgård i mitten. Till kyrkan finns en stor entrégrind i vilken ett Kristusmonogram finns avbildat. Kristusmonogrammet används även av Adolfsbergskyrkan som symbol. Det är när grinden är helt stängd som monogrammet framträder tydligt.

Kyrkan är utförd i helsingborgstegel, med Kristussymboler ingraverade i femhundra av stenarna. Dessa symboliserar Jesus-orden om att om folket slutade ära honom skulle stenarna göra det. Byggnaden består till största delen av en byggnadskropp i en våning med plantak där taklisterna är markerade av kopparplåt. De enda byggnadsdelar som reser sig över den låga byggnadskroppen är församlingssalen i öster och klockstapeln i väster. Dessa två byggnadsdelar är också de enda vars tak är helt klädda i koppar. Församlingssalen utgörs av två motstående pulpettak, där det östra är något högre, vilket markeras ytterligare av ett uppskjutande ljusinsläpp.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

I kyrkoväggarna sitter 12 ljuspar med ett inristat kors vid fästet som symboliserar de tolv apostlarna. Altaret pryds av fem inristade kors, vilka symboliserar Jesu fem sår. Varje långfredag kläs altaret av och en ros placeras på varje kors. Altarkorset är utfört av konstnären Folke Truedsson. De fyra mässkrudarna finansierades av ihopsamlade pengar från den dåvarande syföreningen "Damklubben", som även sytt plaggen. Förutom detta har Damklubben genom sin verksamhet även samlat in pengar till dopfunten, julkrubban och Jesus-statyn.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande orgeln byggdes 1981 av Anders Persson Orgelbyggeri, Viken och är en mekanisk orgel.

Huvudverk I Svällverk II Pedal Koppel
Fugara 8´ Gedakt 8´ Subbas 16´ I/P
Principal 4' Koppelflöjt 4' Gedakt 8'´ II/P
Blockflöjt 2' Kvint 2 2/3' II/I
Mixtur III-IV Principal 2'
Ters 1 3/5'
Regal 8'
Tremolo
Crescendosvällare

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Adolfsberg. Svenska kyrkan i Helsingborg, publicerad 16 februari 2004. Läst 20 september 2009.
  • Helsingborgs lokalhistoriska förening (2006). Adolfsbergskyrkan. I Helsingborgs stadslexikon. Helsingborg: Helsingborgs lokalhistoriska förening. ISBN 91-631-8878-3
  • Tore Johansson, red (1988). Inventarium över svenska orglar: 1988:I, Lunds stift. Tostared: Förlag Svenska orglar. Libris 4108784