Allmänna arvsfonden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Allmänna Arvsfonden)
Hoppa till: navigering, sök

Allmänna arvsfonden är en svensk statlig fond, instiftad av riksdagen 1928, dit medel tillfaller från de dödsbon som inte har någon arvinge, alltså när det varken finns någon släkting närmare än kusin eller något skrivet testamente. Fonden skall verka för att med innestående medel främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, ungdom och personer med funktionsnedsättning. Fonden förvaltas av Kammarkollegiet.

Myndigheten Arvsfondsdelegationen beslutar om vilka projekt som ska få stöd och följer upp dessa projekt. Delegationen ser också till att erfarenheterna från verksamheten sprids och informerar om arvsfondens ändamål och medlens användningsområde. Delegationen har sju ledamöter som utses av regeringen och ordförande sedan år 2006 är Ragnwi Marcelind.

Till sin hjälp har Arvsfondsdelegationen ett kansli som tar emot och behandlar ansökningar. Cirka 400 projekt får varje år stöd ur Allmänna arvsfonden. År 2015 delades 642 miljoner kronor ut.

Internationella motsvarigheter[redigera | redigera wikitext]

Konstruktionen med en allmän arvsfond är mycket ovanlig, och det enda land vid sidan av Sverige som har en arvsfond är Island. Den isländska arvsfonden kom till efter svenskt mönster år 1952. Medlen används via De handikappades investeringsfond uteslutande för uppförande och restaurering av institutionsbyggnader för de handikappades räkning.

I flera andra länder går kvarlåtenskap in i den allmänna statsbudgeten, men dessa länder har ofta en längre gående arvsrätt, som bland annat innebär att även kusiner eller mer avlägsna släktingar ärver.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]