Almindingen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Almindingen från satellit
I Almindingen liggar "Ekkodalen" där många har kul med att ropa "Vad drickar Möller ...?"
Kongemindet om Fredrik VIIs besök 1851

Almindingen ("alle mands", jfr. allmänning) på Bornholm är Danmarks femte största skog på cirka 50 km2 (2004).[1] Den planterades i början av 1800-talet. Innan den tiden fanns det lite skog på Bornholm. Området kallades Højlyngen och boskapen betade här.

I Almindingen finns en sprickdal (da. sprækkedal[2]) Ekkodalen och Bornholms högsta punkt Rytterknægten med en höjd på 162 meter. Här finns också Kongemindet, till minne av Fredrik VIIs och grevinna Danners besök på ön 1851.

Det finns rester av fästningen Gamleborg som härrör från vikingatiden, och inte långt därifrån dess medeltida efterträdare Lilleborg.

Efter andra världskriget, under det kalla kriget, etablerades en radarstation i Almindingen. Nu kallas stationen Radarhoved Bornholm.

Skov- og Naturstyrelsen introducerade visenter i Almindingen 2012. För första gången på 2 500 år kommer Europas tyngsta landlevande däggdjur att återfinnas i Danmark. Visenterna utrotades i Danmark av människan under järnåldern.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyhedsbrevet Skov og Natur nr. 18, 2004[död länk] från Naturstyrelsen.dk med en förteckning över de största skogarna i Danmark. (danska)
  2. ^ Bl.a. om "spräckdalen" från Bornholmerguiden.dk (danska)
  3. ^ "Bison Bornholm" Arkiverad 21 april 2012 hämtat från the Wayback Machine. från Naturstyrelsen.dk (danska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, Almindingen, 31 mars 2011.