Alsters herrgård

Alsters herrgård
Byggnad
Alsters herrgård från trädgården.
Alsters herrgård från trädgården.
Land Sverige Sverige
Län Värmland
Kommun Karlstad
Skapare Johan Fredrik Åbom
Material trä
Grundad 1772
Ägare Karlstads kommun
Öppet för allmänheten ja
Nås enklast via Alsters herrgårds väg
Webbplats: Officiell webbplats

Alsters herrgård är en herrgårdsbyggnad i Alster, Karlstads kommun i Värmlands län. Det är födelseplatsen för diktaren Gustaf Fröding, som föddes på herrgården den 22 augusti 1860. Alsters herrgård drivs idag som en minnesgård över Gustaf Fröding och är öppen för allmänheten dagligen i maj–september. Ett flertal verksamheter finns i anslutning till herrgården, såsom café, butiker och utställningar. Nära Alsters herrgård rinner Alsterån ut i Vänern.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det äldsta bevarade dokumentet som nämner Alsters herrgård är daterat till 1397 och under 1500-talet tillhörde det först drottning Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) och kung Gustav Vasa och senare hans son hertig Karl – Karlstads grundare. Huvudbyggnaden var då av sten och låg där östra flygeln står idag. På 1760-talet brann gården och den återuppfördes 1772 på sin nuvarande plats. Herrgårdsbyggnaden var då faluröd med endast ett våningsplan, men en andra våning byggdes till 1787.

Brukspatron Jan Fröding – Gustaf Frödings farfar – köpte Alsters herrgård 1837 och lät renovera byggnaden i nyklassicistisk stil efter ritningar av arkitekten Johan Fredrik Åbom. Herrgården blev då vitmålad och är så än idag. Kvar från denna tid finns fyra kakelugnar och en panoramatapet på andra våningen. 1928 köptes gården av överläkaren vid Karlstads centrallasarett, Per Clarholm, och vid hans död 1942 donerades den till landstinget som drev herrgården som ett konvalescenthem fram till 1968. Minnesgården över Gustaf Fröding öppnades 1976.

Pjäser i urval[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]