Carl Eldhs ateljémuseum

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Carl Eldhs Ateljémuseum)
Hoppa till: navigering, sök
Carl Eldhs ateljémuseum
Carl Eldh 2006a.jpg
Ateljémuseet mot norr
Information
Etablerat 1963
Plats Stockholm
Typ av museum Konstnärsmuseum


Carl Eldhs ateljémuseum är ett konstnärsmuseum vid Lögebodavägen 10 i Vasastaden i Stockholm. Museet var stängt under några år på grund av byggnadsarbeten för Norra länken, men är sedan våren 2013 åter öppet för besök.

Museet ligger i Bellevueparken vid Roslagstull i norra Stockholm och var skulptören Carl Eldhs bostad och ateljé. Carl Eldh lät bygga sin ateljé i Bellevueparken med utsikt över Brunnsviken åren 1918-19. Ateljén, som ritades av vännen Ragnar Östberg, var sedan hans hem och arbetsplats i mer än trettio år.

Carl Eldhs ateljé blev museum 1963, nio år efter konstnärens död. Ateljén är renoverad, men dess ursprungliga skick är intakt med inventarier, verktyg och personliga tillhörigheter. De två ateljérummen är från golv till tak fyllda med skisser, skulpturer och andra föremål från ett långt konstnärsliv. Allt står orört kvar från Eldhs tid. På berghällen bakom byggnaden finns skulpturen Den unge Strindberg i skärgården, vilken blickar ut över ateljén och Brunnsviken. Gipsmodellen till statyn tillkom 1909 medan denna bronsskulptur kom på plats 1968.

Ett besök i museet ger inblick i en skulptörs skapande verksamhet i början av 1900-talet, samt öppnar möjlighet att studera Carl Eldhs samtid. Museet drivs av Stiftelsen Carl och Elise Eldhs Ateljé, vilken instiftades av parets dotter Brita Eldh. Museets nuvarande chef är Åsa Cavalli-Björkman,(augusti 2012) och intendent är Petra Gröminger.[1]

Ateljén, Kråkvilan 24, med tillhörande trädgård förklarades som byggnadsminne i januari 2010.[2]

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carl Eldhs ateljémuseums webbplats
  2. ^ Länsstyrelsen: Carl Eldhs ateljé byggnadsminnesförklarad på Länsstyrelsens i Stockholms län webbplats

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Åsa Cavalli-Björkman, Petra Gröminger m.fl. Carl Eldhs Ateljémuseum, ISBN 91-631-7296-8
  • Karl Asplund Carl Eldh, Stockholm 1943
  • Konstnärsförbundets årshäfte 1904

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]