Wendela Hebbes hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wendela Hebbes hus
Wendela Hebbes hus, 2017.jpg
Hebbes hus sett från Vänortsparken, 2017.
Information
Typ av museumFörfattarmuseum
PlatsSlussgatan, Södertälje, Sverige
Webbplats
www.strindbergsmuseet.se

Wendela Hebbes hus är ett författarmuseum och en restaurang vid Vettersgatan 4 i centrala Södertälje. Byggnaden är uppkallad efter Wendela Hebbe och museet invigdes i maj 1998.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Wendela Hebbe var den första kvinnliga yrkesjournalisten i Sverige. Hon anställdes på Aftonbladet år 1841. Där skrev hon om teater och musik, samt recenserade och översatte böcker. Parallellt med att vara journalist tonsatte hon sånger och skrev sagoböcker.

Museet är beläget invid Slussgatan, i början av Lotsudden. På baksidan av huset ligger Vänortsparken. Själva byggnaden består av två våningar i gulmålat trä. Det uppfördes ursprungligen under 1700-talet vid Snäckviken, där Astra Zenecas anläggning idag finns. År 1863 köptes fastigheten av Lars Johan Hierta som en sommarstuga åt Wendela, hennes dotter Signe Hebbe och den gemensamma icke erkända sonen Edvard Faustman.

Långt senare blev huset personalbostad åt Vin och Spritcentralens anställda. Byggnaden lämnades därefter att förfalla tills Inger Mattson, dåvarande chef för Södertäljes stadsbibliotek, återupptäckte det år 1974 efter att ha läst Brita Hebbes bok "Wendela - en modern 1800-talskvinna". Det skulle bli inledningen till en mångårig kamp för husets bevarande som bland annat kom att innefatta en antikvarisk nedmontering av huset och ett senare återuppförande på husets nuvarande plats. På grund av arbetslösheten i byggbranschen var arbetsmarknadsmyndigheterna beredda att satsa pengar på att huset återuppbyggdes med ursprungliga metoder och material, där sådant behövde förnyas. Södertälje kommun ställde även marken invid Vänortsparken till förfogande.

Den ideella litterära föreningen Wendelas Vänner lyckades rädda Wendela Hebbes sommarhus i Snäckviken från rivning och huset flyttades sedan till Vänortsparken i centrala Södertälje. I maj 1998 öppnade författarmuseet Wendela Hebbes hus.[1]

Alltsedan invigningen i maj 1998 har byggnaden fungerat som ett kulturhus, med flera utställningar och teatrar årligen. Det inrymmer även en restaurang som förestås av Antoinette Mezher och en museidel med möbler och tavlor från släkterna Hebbe och Faustman. Huset ägs och drivs av den ideella föreningen Wendelas Vänner som också anordnar flera aktiviteter där.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Om föreningen" på wendelasvanner.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]