Anders Jönsson (skulptör)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anders Jönsson i sin ateljé, 1948.

Anders Jönsson, född 30 december 1883 i GärdslövSöderslätt i Skåne, död 5 december 1965 i Stockholm, var en svensk skulptör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Anders Jönsson bedrev konststudier i Stockholm och München samt från 1908 i Paris, där han senare under en lång följd av år var bosatt. Från en stram form i början av 1910-talet övergick han senare till en mer realistisk stil i bl. a. djurskulpturer, porträttbyster, fontäner och grupper.[1]

Som prov på hans äldre, Rodin-influerade konst märks Kvinnotorso (1911) på Malmö museum, huggen i marmor. Några år därefter följde den smålustiga barnfontänen Duschen och hans byst av Pehr Henrik Ling, båda uppsatta i Malmö. En mera förenklad, tung stil utvecklades i senare arbeten, främst representerade i skulpturen L'Humanité (1917). Jönsson var särskilt framstående som porträttör och djurskulptör. Han tillhörde konstnärsgruppen de tolv.[2]

Några biografier nämner Prometeus (1931). Det är en 90 cm hög marmorskulptur i halvfigur, som 1942 inköptes av Östergötlands museum i Linköping och han finns representerad vid bland annat Nationalmuseum[3] i Stockholm.

Anders Jönsson var gift en kort tid med den norska konstnären Sara Fabricius, mera känd under sin författarpseudonym Cora Sandel.

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Verk[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1976
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 14. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 900-01 
  3. ^ Nationalmuseum

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]