Hoppa till innehållet

Kuressaare

(Omdirigerad från Arensburg)
Kuressaare
Arensburg, Kingissepa
Stad
Kuressaare biskopsborg
Flagga
Stadsvapen
Land Estland Estland
Landskap Saaremaa (Ösel)
Kommun Ösels kommun
Höjdläge m ö.h.
Koordinater 58°15′N 22°29′Ö / 58.250°N 22.483°Ö / 58.250; 22.483
Area 14,95 km²[1]
Folkmängd 13 919 (1 januari 2011)[1]
Befolkningstäthet 931 invånare/km²
Grundad 1563 (stadsrättigheter)
Borgmästare Madis Kallas
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Postnummer 938XX
Riktnummer 045
Geonames 590939
Kuressaares läge i Estland.
Kuressaares läge i Estland.
Kuressaares läge i Estland.
Webbplats: http://www.kuressaare.ee

Kuressaare (äldre tyska och svenska: Arensburg[2], ryska: Kingisepp) är en hamnstad som ligger på ön Ösel i Estland, vid Rigabukten i Östersjön. Staden hade 13 919 invånare 2011 och är både residensstad i landskapet Saaremaa (Ösel) och centralort i Ösels kommun. Staden är framförallt känd för sitt största turistmål, Kuressaare biskopsborg, en medeltidsborg som idag inrymmer länsmuseet.

Kuressaare utgjorde tidigare en egen stadskommun (estniska: linn) men ingår sedan den 21 oktober 2017 i den då nybildade Ösels kommun.[3][4]

Staden och borgen som den växt upp omkring heter på tyska Arensburg, ibland stavat Ahrensburg ("Örnborg"). Detta var det officiella namnet fram till 1917, då man i samband med Estlands självständighet officiellt övergick till att använda det estniska namnet Kuressaare. Kuressaare betyder ungefär "Tranö", syftande på fågeln trana; möjligen är fågelnamnet en förvanskning av den örnsymbol som traditionellt ingått i furstbiskoparnas och stadens vapen. Namnet Kuressaare är i sin tur en förkortning av Kuressaarelinn, bokstavligen "Tranöstad", medan det gamla estniska namnet Kuressaare i äldre källor syftar på hela ön. Mellan åren 1952 och 1988 hette staden Kingissepa efter den på Ösel födde estniske kommunisten Viktor Kingissepp, men återfick därefter sitt tidigare namn Kuressaare.

Riddarhuset i Kuressaare

Staden växte upp kring biskopsborgen, som första gången omnämns 1381 som Arensburg. Borgen byggdes som säte för furstbiskoparna av Biskopsdömet Ösel-Wiek. År 1559 såldes Ösel och staden till Danmark. Stadsrättigheter fick Kuressaare 1563. Staden tillföll Sverige genom freden i Brömsebro 1645. Därefter var staden en del av de svenska besittningarna i Livland, men den brändes och ockuperades av ryska trupper 1710 under Stora nordiska kriget. Staden tillföll formellt Ryssland i freden i Nystad 1721, och blev därefter del av det ryska Guvernementet Livland, som huvudort för Arensburgs krets. Under 1800-talet var orten en populär badkurort med stora trävillor och kurhotell. Staden ockuperades av tyska trupper under både första och andra världskriget. I samband med den sovjetiska erövringen av Ösel 1944 utkämpades slaget vid Tehumardi mellan röda armén och retirerande Wehrmachttrupper i närheten av staden, och ett monument till minne av slaget restes 1967.

Skeppsvarvet Baltic Workboats etablerades i Kuressaare 1967.

Kultur och sevärdheter

[redigera | redigera wikitext]
Rådhuset
  • Kuressaare biskopsborg är en av de mest välbevarade medeltida borgarna i de baltiska staterna, och är idag hem för Ösels historiska museum.
  • Kuressaares rådhus i barockstil från 1654 är bland annat känt för sin stora takmålning.
  • Kuressaares våghus (estniska: Kuressaare vaekoda) från 1663 är ett kulturhistoriskt värdefullt, tidigare våghus vid stadens centrala torg, nära rådhuset. Det används idag för restaurangverksamhet.
  • Staden har både en årlig operafestival och en kammarmusikfestival, samt även en årlig sjöfartsfestival.

Fotbollsklubben FC Kuressaare är ortens främsta fotbollsklubb.

Kommunikationer

[redigera | redigera wikitext]

Från Kuressaare flygplats avgår reguljär flygtrafik till Tallinn och Runö (Ruhnu). Stadens hamn ligger söder om centrum i stadsdelen Roomassaare.

Kända Kuressaarebor

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]