Kuressaare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kuressaare (olika betydelser).
Kuressaare
Arensburg, Kingissepa
Stad
Kuressaare biskopsborg
Kuressaare lipp, 2010.jpg
Flagga
Kuressaare coatofarms.png
Stadsvapen
Land Estland Estland
Län Saare
Höjdläge m ö.h.
Koordinater 58°15′N 22°29′Ö / 58.250°N 22.483°Ö / 58.250; 22.483
Area 14,95 km²[1]
Folkmängd 13 919 (1 januari 2011)[1]
Befolkningstäthet 931 invånare/km²
Grundad 1563 (stadsrättigheter)
Borgmästare Madis Kallas
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
Postnummer 938XX
Riktnummer 045
GeoNames 590939
Kuressaares läge i Estland.
Red pog.svg
Kuressaares läge i Estland.
Webbplats: http://www.kuressaare.ee

Kuressaare (tidigare kallat Kingissepa eller det tyska namnet Arensburg) är en hamnstad som ligger på ön Ösel i Estland, vid Rigabukten i Östersjön. Staden har 13 919 invånare och är huvudort i Saare län. Orten är framförallt känd för sitt största turistmål, Kuressaare biskopsborg, en medeltidsborg som idag inrymmer länsmuseet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Staden heter på tyska Arensburg, ibland stavat Ahrensburg ("Örnborg") vilket var det officiella namnet fram till 1917, då man officiellt övergick till det estniska namnet Kuressaare (vilket betyder ungefär "Tranö", syftande på fågeln trana). Mellan åren 1952 och 1988 hette staden Kingissepa efter den på Ösel födde estniske kommunisten Viktor Kingissepp, men återfick därefter sitt tidigare namn Kuressaare, vilket den hetat sedan 1988.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden växte upp kring biskopsborgen, som första gången omnämns 1381 som Arensburg. Borgen byggdes som säte för furstbiskoparna av Biskopsdömet Ösel-Wiek. År 1559 såldes Ösel och staden till Danmark. Stadsrättigheter fick Kuressaare 1563. Staden tillföll Sverige genom freden i Brömsebro 1645. Därefter var staden en del av de svenska besittningarna i Livland, men den brändes och ockuperades av ryska trupper 1710 under Stora nordiska kriget. Staden tillföll formellt Ryssland i freden i Nystad 1721, och blev därefter del av det ryska Guvernementet Livland, som huvudort för Kreis Ösel. Under 1800-talet var orten en populär badkurort med stora trävillor och kurhotell. Staden ockuperades av tyska trupper under både första och andra världskriget. I samband med den sovjetiska erövringen av Ösel 1944 utkämpades slaget vid Tehumardi mellan Röda armén och retirerande Wehrmachttrupper i närheten av staden, och ett monument till minne av slaget restes 1967.

Kultur och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Rådhuset

Kuressaare biskopsborg är en av de mest välbevarade medeltida borgarna i de baltiska staterna, och är idag hem för Ösels historiska museum. Rådhuset i barockstil från 1654 är bland annat känt för sin stora takmålning. Staden har både en årlig operafestival och en kammarmusikfestival, samt även en årlig sjöfartsfestival.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fotbollsklubben FC Kuressaare är ortens främsta fotbollsklubb.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Kuressaare har en flygplats, med reguljär flygtrafik till bland annat Tallinn och Riga. Stadens hamn ligger söder om centrum i stadsdelen Roomassaare.

Kända Kuressaarebor[redigera | redigera wikitext]

Vänorter[redigera | redigera wikitext]Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Statistics Estonia; Population number, area and density by administrative unit or type of settlement, 1 January Läst 24 juli 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]