I lagens namn (film, 1986)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
I lagens namn
GenreThriller, Action
RegissörKjell Sundvall
ManusHans Iveberg och
Leif GW Persson
SkådespelareSven Wollter
Anita Wall
Stefan Sauk
Pia Green
Ernst Günther
OriginalmusikUlf Dageby
ProduktionsbolagSveriges Television
Sandrews
DistributionAtlantic Film AB
Premiär31 oktober 1986
Speltid87 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

I lagens namn är en svensk långfilm från 1986 av Kjell Sundvall med Sven Wollter, Anita Wall och Stefan Sauk m.fl.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En känd fyllerist hittas sönderslagen i en av polisens fylleceller. Innan han faller i koma hinner han yttra två ord som först låter som Björn Borg, men det visar sig sen att han menar Björneborgarnas marsch. När han avlider på sjukhuset påbörjas en utredning om polisiärt övervåld och alla spår pekar mot piketpolisbefälet Roger Häll som var med och plockade in mannen.

Det visar sig snart att Häll och hans kollegor, Berg, Pilstam och Mikkelsen har för vana att trakassera missbrukare och andra svaga människor. Till tonerna av Björneborgarnas marsch skrämmer de livet ur sina offer, och med hot och våld försöker de rensa upp i Stockholms undre värld så att "vanligt hyggligt folk ska kunna våga gå ut".

Enligt Häll är det han och hans kollegor som bär upp samhället, "som håller skiten under armarna."

I samma veva pågår en utredning hos knarkspan där polisintendent Waltin (Ernst Günther) försöker sätta dit Stockholms förmodade narkotikakung Danucci - som utger sig för att vara en hederlig affärsman i restaurangbranschen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

I lagens namn är regisserad av Kjell Sundvall om kriminalinspektör Bo Jarnebring vid Norrmalmspolisen som utreder de oklara omständigheterna kring ett dödsfall.

Filmen baserar sig på boken Samhällsbärarna av Leif G.W. Persson. Historien har klara paralleller med den så kallade "Baseballigan", en grupp poliser som åkte runt i Stockholm och skrämde upp buset. Gruppen splittrades i samband med den uppmärksamhet som följde efter att gruppen misshandlade en narkoman till döds.

Leif GW Persson har förklarat att varken romanen eller filmatiseringen är baserad på historierna kring Baseballigan, då boken skrevs flera år innan den ökända gruppen började härja på Stockholms gator.

I lagens namn hade premiär åtta månader efter Palmemordet, vilket en del poliser [källa behövs] säger påverkade folk att därefter vittna om att de på mordnatten hade sett poliser med walkie-talkier och om baseballigan, det så kallade polisspåret.[1]

På DVD[redigera | redigera wikitext]

Atlantic släppte I lagens namn på DVD 27 november 2001.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT: Poliskonspirationen Arkiverad 20 december 2010 hämtat från the Wayback Machine.