Den vite riddaren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den vite riddaren
OriginaltitelDen vite riddaren
GenreDeckare, Kriminalare, Polisserie
RegissörDaniel Alfredson
Harald Hamrell
ManusJan Guillou
Leif G.W. Persson
MedverkandePetra Nielsen
Stig Engström
Kelly Tainton
MusikAlfons Karabuda
Jan Tolf
Antal avsnitt4
Längd (per avsnitt)240 min totalt (60 min/avsnitt)
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
Sändning
Originalvisning1994
Externa länkar
IMDb

Den vite riddaren är en svensk miniserie skriven av Jan Guillou och Leif G.W. Persson med Petra Nielsen i huvudrollen som Anna Holt. Släpptes på DVD den 15 juni 2011.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är sommar och valkampanjen inför höstens riksdagsval är i full gång. Under en demonstration utanför UtrikesdepartementetGustaf Adolfs torg i Stockholm blir en ung svart polisman som kommenderats dit ihjälskjuten av en okänd gärningsman från Kungliga Operans tak. Efter hand då fler dåd med rasistiska förtecken inträffar, upptäcker poliserna Anna Holt och Bo Jarnebring att den skyldige verkar ha full insyn i utredningen.

Serien är en cross-over mellan flera olika romanvärldar skapade av Jan Guillou och Leif GW Persson. Bland andra återkommer karaktärerna Jarnebring, Stålhandske, Björnstedt, Näslund och Erik Ponti.

Återigen travesterar manusförfattarna också verkliga personer, bland annat med de fiktiva polischeferna Erik Björnstedt och Henrik P. Näslund, som förmodas ha de verkliga motsvarigheterna Björn Eriksson och P-G Näss som förlagor. Detta grepp, som synes vara en satirisk blinkning mot landets polisledning, var mycket framträdande i Guillous romaner om Carl Hamilton.

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]