Batman − Återkomsten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Batman - Återkomsten)
Hoppa till: navigering, sök
Batman - Återkomsten
(Batman Returns)
Batman - Återkomsten
Genre action/angster/thriller
Regissör Tim Burton
Producent Tim Burton, Denise Di Novi
Manus Daniel Waters
Synopsis Sam Hamm
Baserad på Bob Kane och Bill Finger
Skådespelare Michael Keaton
Danny DeVito
Michelle Pfeiffer
Christopher Walken
Originalmusik Danny Elfman.
Siouxsie and the Banshees - Catwoman theme
Fotograf Stefan Czapsky
Klippning Chris Lebenzon, Bob badami
Produktionsbolag Warner Brothers, Polygram Pictures
Distribution Warner Brothers
Premiär
Speltid 126 minuter
Land USA, Storbritannien
Språk engelska, franska
Budget 80 000 000 dollar[1]
Intäkter 266 830 000 dollar
Föregångare Batman (1989)
Uppföljare Batman Forever (1995)
IMDb SFDb
För dator/TV-spelet, se Batman Returns (datorspel).

Batman - Återkomsten (engelska: Batman Returns) är en amerikansk-brittisk actionfilm från 1992 i regi av Tim Burton som bygger serierna om Batman, skapad av tecknaren Bob Kane och författaren Bill Finger. Den hade biopremiär i USA den 19 juni 1992.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Från ingenstans dyker plötsligt Pingvinen (Danny DeVito) upp ur en kloak, som räddaren till borgmästarens spädbarn som just rövats bort. Pingvinen har levt nere i kloakerna sedan hans föräldrar hade försökt göra sig av med det missbildade monster de fått som son. I ett övergivet zoo har Pingvinen fötts upp av en flock pingviner, och efter 33 år börjar Pingvinen smida ondskefulla planer att hämnas sitt öde.

Han slår sig ihop med miljonären och industrimagnaten Max Shreck (Christopher Walken) för att förverkliga sina planer. I tron att han kan få som han vill med Pingvinen som borgmästare startar Shreck en kampanj för nyval. När en av hans anställda, den unga Selina Kyle (Michelle Pfeiffer), upptäcker hans onda planer ser han till att hon dödas. Istället för att dödas återföds Selina dock som Kattkvinnan.

Batman (Michael Keaton) begriper att något lurt är i görningen när Shreck, och Pingvinen tillsammans med sina cirkusartister skapar kaos på stadens gator. Men det är inte bara Shreck och pingvinen som gör gatorna osäkra, Kattkvinnan syns också ute på gatorna om kvällarna. Batman inleder en komplicerad relation: Kattkvinnan är visserligen fiende, men hennes civila alias Selina dejtar ovetandes Batmans civila alias Bruce Wayne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Engelska Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Batman_Returns#cite_note-Mac-0
  2. ^ ”Batman Returns” (på engelska). Box Office Mojo. 19 juni 1992. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=batmanreturns.htm. Läst 9 september 2016. 
  3. ^ ”Batman Returns”. Svensk filmdatabas. 31 juli 1992. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=16412. Läst 9 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]