Bergåsa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bergåsa ca 1920.

Bergåsa järnvägshållplats.

Bergåsa är en stadsdel i Karlskrona. Stadsdelen ligger i anslutning till Blekinge tekniska högskola och Blekingesjukhuset och bebyggelsen består mestadels av villor och fåfamiljshus. Stadsdelen har även en mindre centrumbebyggelse med livsmedelsbutik, restauranger och övrig detaljhandel.

Bergåsa har sedan 1998 en egen järnvägsstation för tåg mot såväl Emmaboda som Köpenhamn (KrösatågKust till kust-banan respektive ÖresundstågBlekinge kustbana). Järnvägsstationen består endast av ett spår och en plattform anpassad för längre tåg. Tidigare hade stationen två plattformar som var för sig användes för antingen norr- eller sydgående tåg. Vid stationen stannar även samtliga stads- och regionbussar samt Kustbussen som trafikerar Karlskrona, vilket gör Bergåsa till en knutpunkt för byte mellan tåg och buss i Karlskrona. Stationen genomgick en större ombyggnad som färdigställdes 2015 vilket innebar att plankorsning med järnvägsbommar togs bort, fordonstrafiken hänvisades till en ny bro söder om stationen och gång- och cykeltrafiken lades i tunneln under järnvägen.[1]

Bergåsa var under åren 1910-49 Karlskrona stads spårvägars ändhållplats i norr.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Månsdotter, Sofia (20 november 2015). ”Ett ansiktslyft för Bergåsa”. Sydöstran. http://www.sydostran.se/karlskrona/nu-ar-bergasa-invigt/. Läst 9 april 2019.