Hoppa till innehållet

Kalmar centralstation

Kalmar centralstation
Kalmar centralstation
Stationsinformation
OrtKalmar
Öppnade1874
Trafikeras avSJ
Öresundståg
Krösatågen
ÄgareTopax Kvarnholmen AB[1][2]
Kapacitet
Antal spår3 spår för resande, 5 plattformar och 3 uppställningsspår
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar
Kalmar stadstrafik
Kalmar länstrafik regionbussar
Silverstrand
Anslutande linjerKust till kustbanan
Stångådalsbanan
Föregående stationSmedby Blomstermåla
Läge
Koordinater56°39′41.5″N 16°21′36.25″Ö / 56.661528°N 16.3600694°Ö / 56.661528; 16.3600694
StationssignaturKac
Map

Kalmar centralstation är en järnvägsstation i Kalmar i Kalmar län i östra Småland. Stationen är Kalmar tätorts enda järnvägsstation och utgör navet för tågtrafiken i Kalmar län.

Stationen trafikeras av Öresundståg till Köpenhamn, SJ till Göteborg samt Krösatågen till Emmaboda och Linköping.

Järnvägsstationen är en säckstation det vill säga samtliga tåg vänder när de ankommer stationen. Stationen har två plattformar. En av dessa, vid spår 1, har direkt anknytning i samma plan till Kalmar länstrafiks bussterminal som är placerad bredvid Kalmar C. Stationen har tre tågspår där spår 1 och 2 delas upp i A och B, totalt fem avgångsspår för resande. Vid sidan om avgångsspåren finns en mindre rangerbangård med manuella klotväxlar för uppställning av tåg och rundgång av lok. En bit utanför stationen fast inom samma driftplats finns två godsbangårdar - Kalmar södra respektive norra. Stationens ställverk manövreras av en fjärrtågklarerare i Malmö.

Stationshuset

[redigera | redigera wikitext]

Stationshuset inrymmer väntsal, kundservice för tåg-och bussresenärer, restaurang samt informationstavla. Stationshusets äldsta del är den västra och lägre delen, byggt år 1874 enligt Hjalmar Kumliens ritningar. Stationshuset byggdes till 1910 i en högre östlig del. Båda delarna av stationshuset är målade i ljusgult.

En diskussion har pågått sedan 2017 om att stationen bör flyttas norrut till Kalmars godsbangård. Detta eftersom sträckan mellan godsbangården och centralstationen har tre plankorsningar. Kalmar kommun har även planer på ett hotell nära stationen.