Hoppa till innehållet

Berghäll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Berghälls distrikt)
För blottad berggrund, se Berghäll (häll).
Berghäll
Kallio (finska)
Stadsdel
Land Finland
Stad Helsingfors
Del av Mellersta stordistriktet
Stadsdelar Sörnäs
Broholmen
Linjerna
Torkelsbacken
Area 2,75 km²
Folkmängd 25 083 (2008)
Befolkningstäthet 9 121 invånare/km²
Nummer 301
Geonames 654706
Språk finska 90,2 %
svenska 3,7 %
övriga 6,0 %

Berghäll (finska: Kallio) är ett distrikt och en stadsdel i Helsingfors.

Distriktet består av stadsdelarna Berghäll och Sörnäs. I stadsdelen Berghäll ingår delområdena Broholmen, Linjerna och Torkelsbacken.

Berghäll är Helsingfors klassiska arbetarstadsdel, som uppstod på 1860-talet i och med den snabba industrialiseringen bredvid industriområdet kring Sörnäs hamn. Den tidigare trähusstadsdelen förnyades snabbt, och många stenhus byggdes redan i början av 1900-talet. De sista trähusen fick ge vika för betongen på 1960-talet. I dag har arbetarna och speciellt barnfamiljerna flyttat ut ur bostäderna som för det mesta är ettor och tvåor och stadsdelen är för många unga helsingforsare och inflyttade platsen där man har sin första egna bostad. Berghäll har ett rykte om sig att vara en bohemisk stadsdel för studerande och konstnärer, men är även känd för alkoholism och sociala problem.

Berghäll är också svårdefinierat. Många räknar även stadsdelen Ås till Berghäll som hör till Åshöjdens distrikt. Andra ser Hagnäs och Havshagen som icke-hörande till Berghäll, fastän de officiellt hör till Berghälls distrikt.

Tarja Halonen är uppväxt i Berghäll.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bilder från Berghäll[redigera | redigera wikitext]