Södra Haga

Från Wikipedia
Södra Haga
Etelä-Haaga (finska)
Stadsdel
Land Finland
Stad Helsingfors
Del av Västra stordistriktet,
Haga distrikt
Area 2,30 km²
Folkmängd 12 502 (2019)
Befolkningstäthet 5 436 invånare/km²
Postnummer 00320
Nummer 291
Geonames 843420
Språk finska 83,2 %
svenska 7,8 %
övriga 9,0 %
Närområden Norra Haga, Stenhagen, Brunakärr, Näshöjden, Munkshöjden, Sockenbacka industriområde, Lassas

Södra Haga (fi. Etelä-Haaga) är en stadsdel i Helsingfors och del av Haga distrikt. Södra Haga var under medeltiden en del av Hoplaks by. Vid sekelskiftet 1800-1900 uppstod här ett villasamhälle som så småningom utvecklades till köping. Sedan 1946 är orten en del av Helsingfors stad. Bebyggelsen består främst av små höghus byggda på 1950- och 1960-talen. De flesta av trävillorna är i dagens läge rivna. Södra Haga är byggt i ett förhållandevis kulligt område med smala ringlande gator som följer höjdskillnaderna. Järnvägsstationen Hoplax har mycket täta närtågsförbindelser in till Helsingfors centrum. Även busstrafiken är smidig.

Det finns två svenskspråkiga skolor i Södra Haga: Haga Lågstadieskola, till vars upptagningsområde även Norra Haga, Lassas, Stenhagen och delar av Lillhoplax hör, samt Gymnasiet Lärkan. Skolorna fungerar i samma byggnad.

I Södra Haga finns en rhododendronpark (Degermyrparken), som på försommaren lockar många turister. Det finns också ett välfungerande bibliotek och ett antal mindre matbutiker och kiosker.

Historia[redigera | redigera wikitext]

För områdets historia före 1946, se historieavsnittet i artikeln om Haga.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Bilder från Södra Haga[redigera | redigera wikitext]