Brunnsparken, Helsingfors

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brunnsparken
Kaivopuisto (finska)
Stadsdel
Stad Helsingfors
Del av Södra stordistriktet,
Ulrikasborgs distrikt
Area 0,45 km²
Folkmängd 455 (2012)
Befolkningstäthet 1 011 invånare/km²
Postnummer 00140
Nummer 090
GeoNames 7731739
Språk finska 58,2 %
svenska 34,5 %
övriga 7,3 %
Närområden Ulrikasborg
Kaivopuisto-Brunnsparken.sijainti-läge.svg

Brunnsparken (finska: Kaivopuisto, på slang även Brunsan eller Kaivari) är en sydlig stadsdel och en park i Helsingfors stad och en del av Ulrikasborgs distrikt. Parken är en av Helsingfors äldsta och mest kända parker. Brunnsparken har dessutom cirka 500 invånare som bor i dyra villor mellan parken och havet. Också många diplomater bor där. Brunnsparken är tillika en av de stadsdelar med allra högst andel svenskspråkiga, 34,5 %.

Brunnsparken fick sin början på 1830-talet när ett bad anlades på en bergig udde utanför Helsingfors. Eftersom den ryska noblessen inte fick resa utomlands för nöjets skull, blev Helsingfors, som en del av det ryska storfurstendömet Finland, under några årtionden en kosmopolitisk badort som var populär bland societeten i Sankt Petersburg. Efter Krimkriget på 1860-talet upphörde reseförbudet och badverksamheten dalade. År 1866 övergick området till staden och blev allmän park. Badhuset förstördes under fortsättningskriget 1944, men Brunnshuset hör än i dag till Helsingfors populäraste nattklubbar, som är öppen reguljärt endast under sommaren.

På Brunnsparkens högsta punkt finns Ursas observatorium och på östra sidan med havsutsikt finns marskalk Mannerheims hemmuseum. USA, Storbritannien och Frankrike har sina ambassader i Brunnsparken. Under Första maj samlas de finskspråkiga studenterna i Brunnsparken, medan de finlandssvenska samlas i Kajsaniemiparken. I villan på Parkgatan 4 fungerade det svenskspråkiga läroverket Svenska samskolan i Helsingfors (Pontan) åren 1916-1952.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sommarkonsert i Brunnsparken 2005
Studenter traditionellt samlade kring URSA:s observatorium i Brunnsparken första maj