Gräsviken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gräsviken
Ruoholahti (finska)
Stadsdel
Stad Helsingfors
Del av Södra stordistriktet,
Kampmalmens distrikt
Area 0,66 km²
Folkmängd 3 059 (2012)
Befolkningstäthet 4 635 invånare/km²
Postnummer 00180
Nummer 201
Geonames 7521695
Språk finska 81,4 %
svenska 4,2 %
övriga 14,4 %
Närområden Lappviken, Kampen, Busholmen, Drumsö
Ruoholahti-Gräsviken.sijainti-läge.svg
Gräsvikskanalen, Helsingfors

Gräsviken (finska: Ruoholahti) är ett delområde i stadsdelen Västra hamnen och i Kampmalmens distrikt i Helsingfors stad.

Under 1940-talet uppstod det ett småskaligt industriområde intill Västra hamnen, vars viktigaste byggnader var Nokias kabelfabrik och Alkos fabriks- och kontorsbyggnad. Också kolkraftverket på udden Sundholmen dominerar det industriella landskapet sedan 1950-talet. I den enorma Kabelfabriken fungerar i dag olika kulturorganisationer och -evenemang, samt företag inom design och kultur. Alkos fabriks- och kontorsbyggnad har byggts om till tingshus år 2004. I Alkos före detta buteljeringsbyggnad finns i dag köpcentret Gräsviken.

Dagens Gräsviken är mest känt som bostadsområde och främst som hemvist för flera teknologiföretag i bland annat High Tech Center. Bostadsområdet och kontoren började byggas år 1991 och de första invånarna kunde flytta in ett år senare. Samtidigt förlängdes Helsingfors metro till Gräsviken 1993. Byggnadaarbetena i Gräsviken fortsätter på Sundholmen, där man flyttat kolkraftverkets kolhögar in i jättesilon under marken för att ge rum på markytan för bostäder och kontor. Gräsviken är en havsnära stadsdel och för att öka detta intryck byggde man en kanalen Gräsvikskanalen genom stadsdelen.

Västerleden, Stamväg 51, har sin början i Gräsviken sedan 1965.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]