Drumsö

Drumsö
Lauttasaari (finska)
Stadsdel
Land Finland
Stad Helsingfors
Del av Södra stordistriktet,
105 Drumsö distrikt
Stadsdelar 310 Drumsö
Area 3,75 km²
Folkmängd 24 700 (2022)
Befolkningstäthet 6 587 invånare/km²
Postnummer 00200, 00210
Nummer 105 / 310
Geonames 648636
Språk finska 80,5 %
svenska 14,9 %
övriga 4,6 %
Närområden Främre Tölö, Mejlans, Munksnäs, Lövö, Gräsviken, Esbo

Drumsö (finska: Lauttasaari) är en ö och en stadsdel i Helsingfors stad, samt del av[förklaring behövs] Drumsö distrikt. Ön har cirka 25 000 invånare, varav 14 procent talar svenska som sitt modersmål. Distriktet och stadsdelen omfattar samma geografiska område. Drumsö har ett gott anseende som bostadsområde med sitt läge invid havet. Västerleden passerar genom Drumsö, som är en av de viktigaste vägarna mellan Helsingfors och Esbo. Kvarnberget är ett berg och en park i stadsdelen[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön hörde ursprungligen till Hoplax socken och på ön fanns Drumsö gård, vars karaktärshus ännu står kvar insprängt mellan höghusen, och kan hyras för familjefester. Åren 1920–1946 var Drumsö en del av Hoplax kommun som också bestod av Munksnäs. Hoplax inkorporerades med Helsingfors 1946. Ön ägdes av släkten Tallberg, känd bland annat i olympiska seglingssammanhang. 1935 byggdes en klaffbro från Sundholmen, som tidigare fyllts ut samman med Helsingfors fastland. Några år senare byggdes Jorvasvägen, nuvarande Västerleden (stamväg 51) över vägbankar vidare mot Esbo. Norrut finns en bro för enbart fotgängare och cyklister till Lövö och Granö. Därefter började tät bebyggelse raskt växa upp vid brofästet. Till en början var det mest bostadshus, men småningom uppstod även ett industriområde mot sydsidan av ön kring Hallonnäs, där bl.a. LM Ericssons andra fabrik i Finland byggdes. 1946 inkorporerades ön med Helsingfors.

Redan på 1950-talet uppstod hopplösa trafikstockningar under rusningstid när pendlare från södra Esbo skulle ta sig till och från Helsingfors över denna enda förbindelse. På sextiotalet byggdes Jorvasvägen om till motorvägen västerut, och därmed även en ny bro för enbart motortrafik. Den saknade dock klaff, så den traditionella trafiken med sandskutor till Råholmen upphörde. Den gamla bron byggdes därefter om och breddades, och en tid skeppades ännu kol till Sundholmens kraftverk genom klaffen. Även denna trafik upphörde i början av 2000-talet, då det i berggrunden under Sundholmen sprängts in ett antal enorma förvaringssilon, som fylls med transportör från kajen utanför broarna.

Enåsen, en sandås mot nordväst, byggdes en hoppbacke för skidentusiaster, och en ishockeyrink nedanför. Hoppbacken försvann efter något decennium. Vid östra stranden verkade paddlingsklubben Drumsö Kanotister och invid Hallonnäs badstrand fanns Drumsö Paddlarklubb, DPK, som fortfarande är verksam i sitt föreningshus. På 1990-talet började de flesta industrierna söka sig utanför staden, och nya bostadsområden byggdes på södra änden av ön.

Framtiden[redigera | redigera wikitext]

Planer finns att som förlängning på Enåsen bygga ett tak över motorvägen, där det kan byggas ännu fler bostäder.

Lokaltrafik[redigera | redigera wikitext]

Det finns två metrostationer på Drumsö: Drumsö och Björkholmen. Busslinjerna 21, 22, 22B och 105 åker på Drumsö.

Drumsö Sällskapet[redigera | redigera wikitext]

Drumsö Sällskapet är öns hembygdsförening som bildades 1963. Den utger tidningen Lauttasaari lehti (Drumsöbladet) en gång i veckan, med en upplaga på 13.500 exemplar.

Drumsöloppet ordnas i samband med Drumsödagarna i början av september. Dessutom uppmärksammas Självständighetsdagen och de Stupades dag.

Drumsö vattentorn, som revs hösten 2015
Kyrktornet vid Drumsö kyrka

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska ortnamn i Finland”. Institutet för de inhemska språken. http://kaino.kotus.fi/svenskaortnamn/?a=abc&b=K&pos=500. Läst 18 januari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]