Bertie Wooster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bertie Wooster
Bertie Wooster-rollfigur
Skapad avP. G. Wodehouse
SkådespelareRichard Briers,
Ian Carmichael,
Hugh Laurie m.fl.
Information
KönMan
HemlandEngland
NationalitetEngelsman

Bertram "Bertie" Wilberforce Wooster är huvudpersonen i en rad romaner och noveller av P.G. Wodehouse. Han gjorde sitt första framträdande i novellen "Extricating Young Gussie" ursprungligen publicerad i Saturday Evening Post 18 september 1915.[1] Wooster är en ung aristokrat med fin utbildning och gott om pengar vars största nöje är att äta gott, leva gott, läsa detektivromaner, gå på teater och tillställningar och sitta på Drönarklubben. Han topprids också av sina fastrar, vilka bidrar till intrigernas fördjupning. Wooster lyckas alltid bli förlovad med flickor med vilka han definitivt inte vill gifta sig. En hel del av berättelsernas intriger handlar om hur han skall ta sig ut ur det förebådade giftermålet. Som en gentleman kan han inte själv slå upp en förlovning. Bertie har dessutom ett vekt hjärta och har svårt att neka hjälp till alla sina behövande kompisar, släktingar och diverse bekanta som verkar betrakta honom och hans tillgångar som ett slags lösning på deras egna svårigheter. Han hade aldrig klarat sig ur alla knipor om inte hans betjänt Jeeves hade bidragit med intelligenta, och ibland för Bertie, otrevliga lösningar.

Skådespelaren Hugh Laurie har tolkat rollen som Bertie i den engelska TV-serien Jeeves och Wooster med Stephen Fry i rollen som Jeeves.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wodehouse's Books A Detailed Bibliography, with Notes”. MadamEulalie.org. http://www.madameulalie.org/tmordue/pgwnotes.html. Läst 14 december 2017. 
  2. ^ ”Jeeves och Wooster”. IMDB. http://www.imdb.com/title/tt0098833/. Läst 21 november 2014.