Blå gurami

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Blå gurami
Trichogaster trichopterus2004.jpg
Systematik[1]
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Abborrartade fiskar
Perciformes
Underordning Labyrintfiskar
Anabantoidei
Familj Guramier
Osphronemidae
Underfamilj Luciocephalinae
Släkte Trichogaster
Bloch & Schneider, 1801
Art Blå gurami
T. trichopterus
Vetenskapligt namn
§ Trichogaster trichopterus
Auktor Pallas, 1770
Hitta fler artiklar om djur med
Akvariefisk
Utbredning Övre och nedre Mekongdeltat
Längd 15 cm
Vattentemperatur 22–28
pH 6–8
Svårighetsgrad 1/5

Blå gurami (Trichogaster trichopterus) [2] är en ganska vanlig akvariefisk, som tillhör underordningen labyrintfiskar. Den kommer ursprungligen från sydöstra Asien, och det är bara naturformen som kallas just blå gurami. Utöver denna finns det flera odlingsformer av arten med andra färgteckningar, bland andra marmorgurami och guldgurami.

Labyrintfisk[redigera | redigera wikitext]

Blå gurami är en labyrintfisk. Den har utvecklat ett organ som heter labyrint (en veckad fördjupning i gommen). Med detta organ kan dessa fiskar "andas" luft från ytan och sedan omvandla detta till syre. I sin naturliga miljö hemma i Asien lever de i små syrefattiga vatten, t ex risfält. Det är därför dessa arter av fiskar har en labyrint som hjälp för syretillförseln. Den lever ofta i vatten med mycket dålig sikt och har utvecklat känselspröt så den kan identifiera olika föremål som är till hjälp i sökandet efter föda.

Blå gurami är ingen stimfisk, men trivs i mindre grupper eller bara parvis, hona och hane. Produktiva hanar bildar revir och kan hävda sig gentemot andra hanar genom revirstrider. Det kan vara bra att ha några honor till en hane. Blå guami äter vanligt flingfoder men äter gärna levande foder såsom mygglarver och vattenloppor, även vegetabilier, som t ex brysselkål, sallad och spenat kan gå bra. Djupfrysta mygglarver går också bra, men tänk på att tina dem innan de serveras, då fiskarna annars kan få köldskador runt munnen.

Hur motsägelsefullt det än låter, så kan man faktiskt dränka labyrintfiskar. Labyrintfiskarna måste ha tillgång till atmosfäriskt syre. Det måste finnas några centimeter luft mellan vattenytan och täckglasen för att fiskarna ska kunna nappa luft. Om vattnet når ända upp till glaset dränks fisken eftersom gälarna inte klarar av att förse fisken med tillräcklig mängd syre. Labyrintfiskar kan också drabbas av "lunginflammation" alltså inflammation i labyrinten om luften de andas in är för kall.

Blå gurami och andra labyrintfiskar är relativt anspråkslösa som akvarieinnevånare, och oftast lättskötta. Man bör tänka på att de kan bli ganska stora och anpassa akvariets storlek efter det.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ITIS – Standard Report Page: Trichogaster trichopterus
  2. ^ FishBase – Species summary: Trichogaster trichopterus. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. May 2007 version. N.p.: FishBase, 2007.