Blåjackor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Blåjackor (olika betydelser).
Nils Poppe i Blåjackor på Oscarsteatern 1942

Blåjackor, operett av Lajos Lajtai. Originaltitel: Boys in Blue.

Historien om Blåjackor tar sin början i Danmark strax före andra världskriget. Upphovsmannen Lajos Lajtai var bosatt i Köpenhamn vid den tiden och hade upptäckt en fransk fars om en handfull marinkadetter på äventyr. Han lät ett par danska teaterförfattare skriva texten till ett operettuppslag med titeln Marinens Drenge. Föreställningen hade urpremiär på Kasinoteatret i Århus i januari 1939. Marinens Drenge blev ingen publikframgång. Men Lajtai gjorde ett nytt försök. Han fick kontakt med en engelsman, Lauri Wylie, som gjorde en nyarbetning av pjäsen och kom på en ny klatschig titel, Boys in Blue. Det skulle bli Londonpremiär på hösten 1939, men så kom kriget.

Det blev Göteborg som fick världspremiären i stället. På nyårsafton 1941 hade Blåjackor urpremiär på Storan med teaterchefen Lars Egge som kommendörkaptenen. I den komiska huvudrollen som flaggkorpralen Sam spelade Nisse Ericsson. En månad senare, i februari 1942, satte showmannen Gustaf Wally upp operetten på Oscarsteatern i Stockholm. Det blev en showgala av format som Stockholm inte upplevt sedan Ernst Rolfs glansdagar. I orkesterdiket förde radioidolen Sune Waldimir befälet. På scenen hade Wally engagerat en stjärnparad utan motstycke: Margit Rosengren, Tollie Zellman, Hjördis Petterson och Sven-Olof Sandberg. Störst succé gjorde Nils Poppe och Annalisa Ericson i rollerna som Sam och Nanette, deras komiska dansnummer, skickligt koreograferade av Albert Gaubier, slog publik och kritik med häpnad.

Två gånger har Blåjackor blivit film, bl.a. med Nils Poppe och Annalisa Ericson 1945. I Helsingfors och Oslo har operetten också nått stora framgångar. På norska hette den Dra te sjöss! Riksteatern och Folkparkerna har turnerat med pjäsen upprepade gånger. För Nils Poppe blev Blåjackor ett återkommande inslag i repertoaren, han gjorde rollen som Sam bortåt 500 gånger, sista gången på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1974. Även Egon Larsson och Stig Grybe har prövat på rollen med framgång.

Kända melodier ur operetten är Blånande Hav och Flickorna i Casablanca.