Bodhi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bodhi (बोधि) är sanskrit och pāli och betyder bokstavligen perfekt kunskap.

Bodhi är ett substantiv ur verbet "budh" (att vakna, att bli varse, upptäcka, veta eller förstå) som motsvarar verben bujjhati (pali) och bodhati eller budhyate (sanskrit). Ordet används också inom en mängd andra områden i den Hinduiska kulturen, inte enbart som ett Buddhistiskt ord.

Ordet är intressant eftersom det är grunden i det ord man använde i den gamla Hinduiska kulturen för en som nått det slutliga målet för all andlig strävan. I väst har det med tiden översatts till två meningar den ene är "upplysning" den andre "uppvaknande", dessa två används som ett sätt att förmedla vad Buddha upplevde under Bodhiträdet, fikus religiosa.

Som bakgrund för de olika tolkningarna ligger två olika jämförelser Buddha använde för att för sina elever beskriva vad han upplevt. Upplysning kommer från jämförelsen med ett mörkt rum där man inget kan se, man har ingen kunskap om vad som finns där, när man sedan för in ett ljus ser man klart hur allt ser ut. Detta har gett upphov till ordet "Upplysning".

Den andra jämförelsen är som Buddha gav, det är som att vakna upp på morgonen och inse att de drömmar man haft var en illusion. Att drömmen är borta och egentligen aldrig fanns, man låg där i sin säng och trodde att man gick igenom allt det där man var med om i drömmen. Buddha berättade att det han upplevde var som att vakna ur en dröm, han insåg plötsligt hur allt hängde samman, sam-beroende uppkomst, att tillvaron var i ständig rörelse (förgänglighet) och hur vi som lever här greppar efter saker som redan flytt osv.

Av dessa två ord Upplysning och Uppvaknande har många genom åren föredragit att börja använda Uppvaknande eftersom man upplever att det bäst beskriver en Buddhas tillstånd, att vakna upp ur illusion till perfekt kunskap om hur lidandet uppstår och därigenom nå frihet från lidande.

Se även[redigera | redigera wikitext]