Brand (tidning)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brand
Brand - first cover (1898).jpg
Första numret av Brand med Émile Zola på förstasidan.
PublikationstypTidsskrift
Grundad1898
HuvudkontorStockholm
ChefredaktörSamira Ariadad
Politisk beteckningAnarkistisk
SpråkSvenska
HuvudägareKulturföreningen Brand
ISSN0284-9526
Webbplatshttp://tidningenbrand.se/

Brand är en svensk anarkistisk tidning som givits ut med ojämna mellanrum sedan 1898.[1] Från början var tidningen kopplad till Socialdemokraterna och fungerade då som det socialdemokratiska partiets ungdomstidning men i och med Ungsocialisternas utträde ur partiet, bröts detta band.

Tidningen ges idag ut av en redaktion i Stockholm. Brand hade sin storhetstid från 1910-talet fram till 1930-talet och under den tiden var Brand en veckotidning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brand har allt sedan starten fört en radikal politik, under det tidiga 1900-talet var det frågor som upplösningen av Sveriges union med Norge, den svenska militarismens uppsving, dåtidens reaktionära prästvälde och sexualupplysningen. Brand var den första tidningen i Sverige som vågade ta in annonser om (som det då hette) "försiktighetsartiklar". Att annonsera och propagera för preventivmedel var under denna tid förbjudet och medförde givetvis att Brand åtalades ett flertal gånger. Första gången tidningen hamnade i klammeri med rättvisan var 1906, året då regeringen infört en del lagar mot radikal propaganda, de så kallade Staafflagarna, som gjorde det illegalt att exempelvis agitera mot militarismen. Hinke Bergegren blev en av de första som spärrades in med lagen som stöd, och därmed den första av Brands redaktörer som sattes i fängelse. 10 månader fick han avtjäna för antimilitaristisk agitation. Vissa nummer av Brand beslagtogs men då gavs tidningen ut under andra namn som till exempel Svarta faran, Ryska faran, Hungerfaran, Sedlighetsfaran, Strejkbrytarfaran och Världskrigsfaran. Dessa tidningar fick stor spridning med en genomsnittlig upplaga på 20 000 exemplar. Ryska faran trycktes i 59 000 exemplar. Under denna tid var det alltid någon i redaktionen som tillfälligt satt fängslad.

Senast Brand åtalades var den 31 augusti 2000justitiekansler Hans Regner beslöt att väcka åtal mot Brand för uppvigling, ett brott mot tryckfrihetsförordningen. Brands nummer till kvinnodagen 8 mars 2000 anmäldes direkt av SÄPO när den släpptes eftersom Säpo kopplade samman den humoristiska kravallguiden i Brand med husockupationen som genomfördes i Linköping några dagar senare. I artikeln nämndes att zebrakavajer inte är att rekommendera och ingen av ockupanterna använde heller någon zebrakavaj.

I Brand har flera kända författare och skribenter börjat sin bana. Många av dessa skrev under pseudonymer då artiklarnas innehåll på den tiden kunde leda till rättsliga följder. Många skrev även parallellt i den syndikalistiska tidningen Arbetaren.

Skribenter i Brand (urval)[redigera | redigera wikitext]

Om den politiska ideologin:
Anarkism
Anarkistiska riktningar
Agorism
Anarkosyndikalism
Anarkokapitalism
Individualanarkism
Social anarkism
Anarkafeminism
Kommunalism
Grön anarkism
Anarkopacifism
Kristen anarkism
Syndikalism
Panarkism
Plattformism
Insurrektionell anarkism
Mutualism
Vänsteranarkism
Queeranarkism
Anarkister
Buenaventura Durruti
Errico Malatesta
Pjotr Kropotkin
Albert Jensen
Max Stirner
Michail Bakunin
Emma Goldman
Pierre-Joseph Proudhon
Tidskrifter
Arbetaren
Brand
Direkt aktion
INFOrm
Storm
Yelah
Grupper
SAC Syndikalisterna
Syndikalistiska ungdomsförbundet
Sveriges syndikalistiska ungdomsförbund
Syndikalistiska Grupprörelsen
Metoder
Kontraekonomi
Direkt aktion
Civilt motstånd
Civil olydnad
Husockupation
Anarkistisk ekonomi
Generalstrejk
Arbetarråd

Dessa är några av de som skrivit i Brand:[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Om tidningen Brand”. tidningenbrand.se. http://tidningenbrand.se/om/. Läst 1 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]