Preventivmedel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta med p-piller, här med engelsk text.

Preventivmedel är medel för familjeplanering, det vill säga att förhindra graviditet. Till preventivmedlen kan räknas också naturliga preventivmetoder, såsom att avstå från samlag då befruktning skulle vara mest sannolikt, och sterilisering.

Några vanliga preventivmedel är kondom, p-piller och spiral. Kondom, som är ett av de äldsta kända preventivmedlen, kan också användas för att undvika smittöverföring mellan människor.

Preventivmedel skiljer sig i hur säkert de förhindrar graviditet, hur lätta de är att ta i bruk, hur lätta de är att använda vid ett enskilt samlag och hurudana bieffekter de kan ha.

Olika preventivmedel[redigera | redigera wikitext]

Hormonbaserade[redigera | redigera wikitext]

P-piller är en hormonell metod att förhindra ägglossning hos kvinnan. Pillren kan antingen vara kombinationspiller, som innehåller en kombination av progestagen och östrogen, eller östrogenfria piller, som bara innehåller gestagen. Minipiller är p-piller utan östrogen, med mindre mängd gestagen. Kombinationspiller är dubbelverkande, så att om ett ägg skulle bli befruktat har slemhinnan i livmodern förtunnats så att det befruktade ägget inte fäster.

P-ring sprider samma typer av hormoner i slidan istället för oralt.

P-stavar sätts in under huden på överarmens insida och utsöndrar progesteron (gulkroppshormon). P-staven räcker i tre eller fem år.

P-spruta innebär att gulkroppshormon sprutas in i en muskel där det sedan fälls ut i kroppen i små doser. Injektionen upprepas ungefär var tredje månad.

P-plåster är ett beige plåster man sätter på arm/mage/skinka och låter det sitta där en vecka. Efter en vecka byter man till nytt plåster. Detta gör man tre veckor, fjärde veckan har man mens.

Akut p-piller liknar p-piller, men tas efter oskyddat samlag och kan förhindra graviditet om befruktning inte redan har skett. Beroende på typ kan de tas upp till tre dygn eller upp till fem dygn efter oskyddat samlag. Tidigare intag ökar chansen att preventivmetoden fungerar.

Spiral[redigera | redigera wikitext]

Spiralen sätts in i livmodern genom livmodermunnen med hjälp av en applikator. I livmodern fälls armarna på spiralen ut och förhindrar med sin närvaro att ett befruktat ägg inplanteras i slemhinnan. Det finns hormonspiraler och kopparspiraler. De med hormon är något säkrare än de utan. Om kvinnan väljer en hormonspiral är det vanligt att hennes menstruationsblödningar upphör, medan de kan bli något rikligare vid användning av en kopparspiral. Kvinnor med besvär av mensvärk rekommenderas inte att använda kopparspiral då smärtan kan öka. Spiraler sätts in av legitimerade barnmorskor och läkare med specialistkompetens. Spiralen kan vara kvar i 5–10 år beroende på typ.

Barriärmetoder[redigera | redigera wikitext]

Kondomen dras över penis före samlaget och skyddar också mot de flesta könssjukdomar. Rätt använd är kondomen relativt säker, men det är vanligt att kondomen används slarvigt.

Numera finns också kondomer för kvinnor, femidom. De förs in i slidan utom den yttersta delen som täcker över slidans mynning.

Pessar läggs in i slidan så att de täcker livmodermunnen, och används vanligen i kombination med pessargel, som gör spermierna mindre rörliga. Pessar finns i två utföranden, vaginalpessar som också täcker en del av slidans vägg och cervixpessar, som bara täcker livmodermunnen.

Naturliga[redigera | redigera wikitext]

Säkra perioder innebär att man undviker samlag de tider då befruktning är sannolikast, det vill säga kring den förväntade ägglossningen. Omvänt kan man sträva efter att ha samlag under den tid då befruktning är sannolikast, om man vill bli gravid. Man använder antingen det typiska intervallet under menstruationscykeln eller olika metoder för att fastställa den verkliga tidpunkten för ägglossning.

Kroppstemperaturen (basaltemperaturen) stiger något vid ägglossningen, vilket kan utnyttjas för att uppskatta när befruktning är osannolik.

I billingsmetoden studerar man det slem som bildas i livmoderhalsen. Dess konsistens förändras inför ägglossningen och kan användas för att bedöma när samlag inte borde kunna leda till graviditet.

Hormonnivåerna varierar under menstruationscykeln och kan mätas med urinprov.

Det säljs p-datorer, som på basen av någon eller flera av dessa faktorer (vanligen hormonnivåer eller kroppstemperatur) beräknar när de "säkra perioderna" infaller. Ett lågteknologisk hjälpmedel är ett halsband med olika färgade pärlor för olika delar av menstruationscykeln och en ring som dras framåt för varje dag.

Avbrutet samlag innebär att mannen drar ut penis (strax) innan sädesuttömning. Metoden är inte särskilt säker; dels finns risk att mannen inte drar ut penis i tid, dels kan mindre mängder sädesceller komma ut innan utlösningen.

Amning förhindrar eller minskar sannolikheten för en ny graviditet. Under det första halvåret efter barnets födsel kan amning räknas som en preventivmetod, förutsatt att menstruationerna inte börjat och amningen är regelbunden och tillräcklig.

Sterilisering[redigera | redigera wikitext]

Den som inte längre vill ha barn kan låta sterilisera sig. För män innebär det att sädesledaren kapas och ändarna blockeras, för kvinnor blockerar man passagen genom äggledarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]