Brough Superior

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lawrence av Arabien på en av sina åtta Brough Superior. En nionde var under byggnation då han avled.
En bil med namnet Brough Superior.[1]

Brough Superior [ˈbrʌf] är ett brittiskt motorcykelmärke tillverkat i Nottingham, England åren 19191940. Dessa motorcyklar har en finish och kvalitet som anses[vem?] fullt jämförbar med Rolls-Royce-bilar. I dag är de ytterst eftertraktade bland samlare, och enstaka exemplar har sålts för flera miljoner dollar.

1920 släpptes den första modellen och det blev bara fem motorcyklar det året. Sedan ökade produktionen för varje år och kulminerade 1924 när den legendariska SS100 presenterades. Utrustad med en J.A.P.-motor på 1000 kubik och toppventiler garanterades den göra 100 mph dvs 160 km/timme. Den var utrustad med Brough Superiors signum, den förnicklade (senare förkromade) bensintanken.

1936 gick man över till en Matchless-motor med samma storlek och toppventiler, men det är JAP-modellerna som skattas absolut högst idag. Trots att märket kallades "The Rolls-Royce of motorcyles" var motorcyklarna ett stort hopplock av inköpta delar, dock mycket bra sådana. Det var bara ramarna som Brough Superior tillverkade själv, till och med de världskända blanka bensintankarna köptes från en utomstående firma i Nottingham. En del modeller fick framgafflar från amerikanska Harley-Davidson och hjulen kom huvudsakligen från engelska Royal Enfield. Av cirka 3000 tillverkade har drygt 1000 stycken överlevt, en mycket hög siffra för gamla motorcyklar.

Åren 1935-1939 tillverkades omkring 85 bilar. Chassi och drivlina levererades av Hudson.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Den kände ökenkrigaren Lawrence av Arabien omkom 1935 efter att ha krockat på sin Brough Superior som han döpt till George VII. En annan känd ägare var författaren George Bernard Shaw. Den amerikanska TV-profilen Jay Leno äger tre stycken Brough Superior.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] www.thomashardy.co.uk om Lawrence av Arabien