Brun pelikan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brun pelikan
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Brown Pelican, Pelagic Boat Trip.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Pelikanfåglar
Pelecaniformes
Familj Pelikaner
Pelecanidae
Släkte Pelecanus
Art Brun pelikan
P. occidentalis
Vetenskapligt namn
§ Pelecanus occidentalis
Auktor Linné, 1766
Brun pelikan precis efter ett dyk efter föda
Brun pelikan precis efter ett dyk efter föda
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brun pelikan[2] (Pelecanus occidentalis) är den minsta av världens åtta arter av pelikaner. Den återfinns vid kusterna i Amerika. Den bruna pelikanen är Louisianas statsfågel. Basketlaget New Orleans Pelicans har uppkallats efter fågeln. Arten är en av endast tre pelikaner som återfinns på det västra halvklotet och den ena av de endast två pelikaner som söker föda genom att dyka ner i vattnet.

Brun pelikan

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den bruna pelikanen har en lång hals, stor näbb, en säck i undernäbben och korta ben med simhud mellan tårna. Den är 100-137 cm hög med ett vingspann på två meter. Vikten är mellan två och fem kilogram. I häckningstid är dräkten gul på huvudet och halsen vit. När den inte häckar är huvudet gulspräckligt.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Brun pelikan påträffas främst vid kusterna men kan även återfinnas vid stora sjöar i södra Nordamerika, Centralamerika, Karibien och norra Sydamerika.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Bruna pelikaner häckar i kolonier, ofta på öar eller i mangroveområden. Boet byggs på marken [3] eller i träd[4] av pinnar och vegetation. Äggen är vita, vanligtvis två till tre stycken och ruvas i en månad. Likt andra pelikaner är den bruna pelikanen känslig för störningsmoment orsakade av människor vid boet och kan överge boet om de känner sig tvungna.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Brun pelikan jagar främst fisk i havet vid kusterna. Den dyker med huvudet före i vattnet för att fånga fisk. Vattnet töms sedan ur näbbsäcken, som kan rymma 13 liter, innan fisken sväljs. Det händer att måsar försöker att stjäla fisken ur pelikanens näbb medan vattnet töms. Även om fisk utgör den huvudsakliga födan så äter de även grod- och kräftdjur. En vuxen pelikan kan äta upp till 1,8 kilo föda om dagen.

Brun pelikan och människan[redigera | redigera wikitext]

1950- och 1960-talets utsläpp av bekämningsmedlet DDT var nära att utrota den bruna pelikanen från många områden, bland andra Louisiana.[5] Idag är det vanligt att pelikaner skadas av fiskeutrustning som nät, fiskelinor och krokar. Detta är den absolut vanligaste orsaken till att pelikaner omhändertas för vård i Florida. Enligt anonyma experter i tidningen All at sea uppskattas att 80%[6] av alla bruna pelikaner i Florida någon gång under sin livstid råkar ut för skador på grund av fiskeutrustning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Pelecanus occidentalis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 2014-01-23.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2016-02-10
  3. ^ Pranty, Radamaker, Kennedy Birds Of Florida sidan 75 ISBN 976-8200-06-5
  4. ^ All about birds läst den 16 januari 2010
  5. ^ *Pranty, Radamaker, Kennedy Birds Of Florida sidan 75 ISBN 976-8200-06-5
  6. ^ All at sea läs den 16 januari 2010

Källor[redigera | redigera wikitext]